Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχουν παρόμοιο κίνδυνο νοσηλείας, μηχανικής υποστήριξης και θνησιμότητας 30 ημερών με λοίμωξη CoViD -19 με τους ασθενείς χωρίς διάγνωση όγκου. Ωστόσο, στην υπο-ομάδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έλαβαν χημειοθεραπεία, παρατηρήθηκε υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας και παραμονής στη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς με καρκίνο, ιδίως εκείνοι που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσηση από CoViD -19. Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζονται επίσης οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού αναλύθηκε από Αμερικανούς ερευνητές με τη χρήση δεδομένων υγείας και συνοψίστηκε σε μια αφίσα στο ESMO 2022.

Σε αυτή την αναδρομική, αντιστοιχισμένη μελέτη κοόρτης συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 2.200 ασθενείς (μέση ηλικία 65 ετών) που είχαν λοίμωξη CoViD-19 και είτε δεν είχαν καρκίνο, είτε καρκίνο του μαστού είτε καρκίνο του μαστού χωρίς θεραπεία κατά την περίοδο 01 Ιανουαρίου 2020 -20 Δεκεμβρίου 2021.

Η ομάδα του καρκίνου του μαστού χωρίστηκε σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, ενδοκρινική θεραπεία σύμφωνα με τα θεραπευτικά σχήματα των τελευταίων 3 μηνών. Οι ομάδες αντιστοιχίστηκαν με βάση την ηλικία, την ημερομηνία διάγνωσης της CoViD-19 και τη συννοσηρότητα.

Καταγράφηκαν παράγοντες όπως η θνησιμότητα 30 ημερών και το αν απαιτήθηκε ανανευστική μηχανική υποστήριξη, νοσηλεία ή παραμονή στη ΜΕΘ.

Τα αποτελέσματα ήταν γενικά καλύτερα το 2021 σε σύγκριση με το 2020: θνησιμότητα 0,2% έναντι 2,9%, μηχανικός αερισμός 0,1% έναντι 3%, παραμονή στην εντατική 0,2 έναντι 4,5%, παραμονή στο νοσοκομείο 22,4% έναντι 23,6%.

Σε σύγκριση με τις μη καρκινοπαθείς, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είχαν λάβει πρόσφατα θεραπεία είχαν παρόμοιο κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων.

Αντίθετα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού χωρίς ειδική θεραπεία κατά τους τελευταίους 3 μήνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο παραμονής στη ΜΕΘ και νοσηλείας. Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών με μηχανική αναπνευστική υποστήριξη  και η θνησιμότητα ήταν παρόμοια με την ομάδα των ασθενών που έλαβαν θεραπεία και των μη καρκινοπαθών.

Η χημειοθεραπεία εντός 3 μηνών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εντατικής ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Το 3,6%, το 5,8% και το 5,5% των ασθενών που δεν είχαν καρκίνο,  και οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αντίστοιχα, είχαν εμβολιαστεί πριν από τη μόλυνση με CoViD-19. Ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με βελτιωμένα αποτελέσματα σε θέματα έρευνας, όπως η θνησιμότητα 30 ημερών, η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη, η παραμονή στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς με CoViD -19 με καρκίνο του μαστού έχουν παρόμοιο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμβάντων με τους ασθενείς με CoViD-19 χωρίς καρκίνο. Στην υποομάδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού που έλαβαν χημειοθεραπεία, καταγράφηκε υψηλότερος κίνδυνος νοσηλείας και παραμονής στη μονάδα εντατικής θεραπείας κατά την διάρκεια λοίμωξης με CoViD-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο