Σε αποδιοργάνωση οδηγεί τα χειρουργικά τμήματα πολλών δημόσιων νοσοκομείων, η έλλειψη αναισθησιολόγων. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, καθώς παρατηρείται από το 2018.

Είναι έντονο στο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου αναστέλλονται χειρουργικές επεμβάσεις και υπάρχει αναμονή 3.000 ασθενών για χειρουργική επέμβαση. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στη Θεσσαλονίκη.

Οι γιατροί του "Αγία Σοφία" προχωρούν την ερχόμενη Τετάρτη σε απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των χειρουργείων.

Συνάντηση

Το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και την πενταμελή επιτροπή από το "Αγία Σοφία" (φωτογραφία).

Με βάση τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Προκήρυξη θέσεων του "Αγία Σοφία" για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις θα γίνει κατά προτεραιότητα.
  • Ενίσχυση του νοσοκομείου θα γίνει με μετακίνηση αναισθησιολόγων, μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης, ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, θα επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί προειδοποιούν πως οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων θα μετακυλίσουν το πρόβλημα σε άλλα νοσοκομεία.

Ενέργειες

Η κ. Γκάγκα αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο (παρατίθεται πιο κάτω), με το οποίο θα αλλάζει το καθεστώς κρίσης των γιατρών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προχωρεί, παράλληλα, σε μία σειρά παρεμβάσεων, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μπουν στις εφημερίες του ΕΣΥ αναισθησιολόγοι από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ιδιωτικές κλινικές. Ο σχεδιασμός προβλέπει 8 εφημερίες τον μήνα.

Εξετάζεται, ακόμη, η ένταξη ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, ενώ στα σκαριά είναι και διάταξη για πιστοποίηση των αναισθησιολόγων που συμμετέχουν σε μεταμοσχεύσεις.

Αντιδράσεις

Η διαρροή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προκάλεσε την αντίδραση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών, από το οποίο γίνεται λόγος για "νομοσχέδιο του σκότους".

Οι γιατροί τονίζουν πως με τη συγκεκριμένη παρέμβαση προωθούνται τα εξής:

  • Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ.
  • Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Γιατροί μερικής απασχόλησης (και μερικής ευθύνης;) στα νοσοκομεία.
  • Εισαγωγή εξάμηνης απασχόλησης στα νοσοκομεία στα πλαίσια του “αγροτικού”.
  • Επαναφορά του Συντονιστή Διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ και μάλιστα σε λίγες και εκλεκτές κλινικές και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς.
  • Αλλαγές στην πρόσληψη των ιατρών ΕΣΥ με διενέργεια της συνέντευξης ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.
  • Αναδιάρθρωση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι γιατροί κάνουν λόγο για "εργασιακή γαλέρα" για τους πολλούς εργαζόμενους και όνειρο απατηλό η δωρεάν νοσηλεία για τους ασθενείς.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους