Μολονότι οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέσω της τεχνολογίας της ιατρικής απεικόνισης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την πρόληψή τους.
Οπως αναφέρει το άρθρο, νέες χειρουργικές επεμβάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθιερώνουν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις, τόσο στη διατροφή όσο και στη φαρμακευτική αγωγή, ενώ η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην καρδιακή απεικόνιση επιτρέπει στους φροντιστές να προωθήσουν μέτρα έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης αντιμετώπισης των νοσημάτων.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology βρήκε περισσότερη αθηροσκλήρωση (δηλαδή συσσώρευση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες) σε άτομα που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα. Η ιατρική απεικόνιση ήταν το κλειδί για το εύρημα, καθώς η μελέτη χρησιμοποίησε τεχνικές απεικόνισης που βοήθησαν τους ερευνητές να εντοπίσουν σημάδια της αρτηριακής νόσου που διαφορετικά δεν θα ήταν εμφανή στους γιατρούς.

Αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης με καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με το CDC, κάποιος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στις ΗΠΑ κάθε 40 δευτερόλεπτα. Κοστίζουν δε στην οικονομία των ΗΠΑ περίπου 229 δισ. δολ. λόγω των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων και της απώλειας παραγωγικότητας. Αποτελέσματα που είναι αναμφίβολα υποδεέστερα σε σύγκριση με τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών. 

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι επίσης η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Η διεθνής επιστήμη και η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζουν τη μάστιγα των καρδιακών παθήσεων με μυριάδες τρόπους, από την ανάπτυξη νέων χειρουργικών διαδικασιών και ιατρικών συσκευών μέχρι τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων. Οπλο στη φαρέτρα τους η ιατρική απεικόνιση, η οποία προχωρά με τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν την ιατρική κοινότητα να βελτιώσει την ανταπόκρισή της στην κρίση υγείας της καρδιάς.

Ο τομέας της καρδιακής απεικόνισης έχει γνωρίσει πολλές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας στους ακτινολόγους καλύτερη ποιότητα εικόνας για τη διευκόλυνση ταχύτερων και ακριβέστερων μετρήσεων. Η σημερινή ιατρική απεικόνιση δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να βλέπουν τρισδιάστατα, παρέχοντας διάφορες όψεις της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος.

Όπως αναφέρει ένα έγγραφο από την Ένωση Καρδιολογικής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών  στην ιατρική απεικόνιση, από τη δισδιάστατη στην τρισδιάστατη ηχοκαρδιογραφία και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε μεθόδους και τεχνικές.

Καλύτερες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας στον ορίζοντα

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Για παράδειγμα, για τη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης, της κύριας αιτίας καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, η μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να είναι η ιδανική επιλογή απεικόνισης. Οι μαγνητικές τομογραφίες εντοπίζουν την πλάκα στις αρτηρίες μη επεμβατικά επειδή δεν χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία (επιτρέποντας επαναλαμβανόμενες εξετάσεις) και λόγω της «εξαιρετικής αντίθεσης μαλακών ιστών».

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν πριν οι μαγνητικές τομογραφίες των τοιχωμάτων των αγγείων μπορέσουν να εκπληρώσουν αυτή τη λειτουργία στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υποσχόμενες τεχνικές στην ανάπτυξη για απεικόνιση αθηροσκλήρωσης υψηλότερης ποιότητας – όπως υψηλή χωρική ανάλυση, απεικόνιση υψηλού σήματος προς θόρυβο και ποσοτική χαρτογράφηση T1/T2 για βελτιωμένο χαρακτηρισμό της πλάκας – που μια μέρα θα επιτρέψουν στους γιατρούς να κοιτάζουν στα αγγεία και να εντοπίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια της καρδιακής νόσου πολύ νωρίτερα.

Πηγές:
https://www.weforum.org/agenda/2022/08/innovations-medical-imaging-help-detect-heart-disease/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας