Εργαστήρια φαρμακευτικής εταιρείας θυμίζει το μεγάλο ερευνητικό κέντρο της Philip Morris στην Ελβετία. Το αποκαλούμενο "Cube", λόγω του σχήματος κύβου που έχει, βρίσκεται στο Neuchatel, 133 χιλιόμετρα από τη Ζυρίχη.

Απασχολεί περισσότερους από 400 επιστήμονες, οι οποίοι διαμορφώνουν την τεχνολογία για μετάβαση στην επόμενη μέρα του καπνίσματος και για μείωση της βλάβης από την επιβλαβή αυτή συνήθεια.

Σε πρόσφατη ενημέρωση που έγινε σε εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου, ο Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications, PMI και η Gizelle Baker, Vice President Global Scientific Engagement, PMΙ, εξήγησαν πως το εγχείρημα δεν είναι απλό.

Όπως ανέφεραν, ο αριθμός των καπνιστών δεν πρόκειται να αλλάξει έως το 2025, παρά το ότι υπάρχουν διαθέσιμα από το 2008 εναλλακτικά - μη καιόμενα προϊόντα- που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα. Τα τσιγάρα - είπαν - παράγονται επί 150 χρόνια με τον ίδιο τρόπο, ενώ τα νέα προϊόντα έχουν από πίσω τους τεχνολογίες που αναβαθμίζονται συνεχώς.

Η Philip Morris είναι η πρώτη εταιρεία του είδους που επένδυσε σημαντικά ποσά για την παραγωγή προϊόντων θέρμανσης καπνού, δυνητικά μειωμένου κινδύνου για τους καπνιστές. Απασχολεί παγκοσμίως 900 ερευνητές, εκ των οποίων οι 400 στο "Cube". Έχει επενδύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ στα συγκεκριμένα προϊόντα και κατέχει την 45η θέση σε πατέντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη το 30% των καθαρών εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τα νέα προϊόντα, με στόχο το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 50% το 2025.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το ένα τρίτο των καπνιστών παγκοσμίως έχει αποφύγει το παραδοσιακό τσιγάρο, επιλέγοντας προϊόν θέρμανσης καπνού. Εκτιμάται πως 13 εκατομμύρια καπνιστές έχουν επιλέξει συγκεκριμένα το προϊόν της εταιρείας έχοντας αφήσει τελείως πίσω τους το τσιγάρο. Από αυτούς, οι 450.000 είναι στην Ελλάδα και το 23,1% διαμένουν στην Αθήνα, η οποία είναι τέταρτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη σε χρήση του προϊόντος θέρμανσης καπνού της Philip Morris.   

Στην Ελλάδα

Η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό σημείο για τη μετάβαση της εταιρείας στην επόμενη μέρα. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας Παπαστράτος, θυγατρικής της Philip Morris στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 2016 όταν λαναρίστηκε στην ελληνική αγορά το πρώτο, μη καιόμενο, προϊόν θέρμανσης καπνού.

To 2018 η εταιρεία, μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, και - μέσα από μια μεγάλη επένδυση - το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο έγινε ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως που παρήγαγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το νέο προϊόν.

Με αφορμή τα 90 χρόνια της, το 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση για το εργοστάσιο της προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή των προϊόντων νέας γενιάς. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, η Παπαστράτος έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

Το 65% των καθαρών εσόδων της εταιρείας στην Ελλάδα προέρχεται σήμερα από τα καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα και ο στόχος είναι (όπως προκύπτει από τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής της εταιρείας) μέχρι το 2023 το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα