Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την όρεξη για νόστιμες τροφές αλλά δεν είναι απαραίτητο αυτό να οδηγεί σε αύξηση βάρους, έδειξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο International Congress on Obesity στη Μελβούρνη.

Το αλκοόλ είναι ενεργειακά πυκνό αλλά οι ενδείξεις ότι συμβάλλει στην αύξηση βάρους δεν είναι καταληκτικές.

Μια αιτία μπορεί να είναι ότι έρευνες έως τώρα εστίαζαν στην επίδραση του αλκοόλ όταν κάποιος το έπινε μόνο παρά σε συνδυασμό με άλλα διατροφικά συστατικά.

Η Dr. Amanda Grech, του University of Sydney, εξέτασε πώς επηρεάζει το αλκοόλ την όρεξη για διάφορα είδη τροφών και την επακόλουθη πρόσληψη θερμίδων.

Όπως δήλωσε, είναι γνωστό πως το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για νόστιμες τροφές-‘’φαινόμενο απεριτίφ’’.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ορμόνη FGF-21, που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνη και τη μειώνει για γλυκές γεύσεις, αυξάνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη προκαλεί κορεσμό. Οι ερευνητές θέλησαν να βρουν αν οι άνθρωποι επιλέγουν περισσότερες πρωτεΐνες σε νόστιμες τροφές όταν πίνουν αλκοόλ.

Η Dr. Grech ανέλυσε στοιχεία 9.341 ενηλίκων στην Αυστραλία.

Τα στοιχεία περιέλαβαν πληροφορίες για τα φαγητά και τα ποτά που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες σε 24 ώρες, την ενέργεια που καταναλώθηκε σε αυτή την περίοδο και πόση προερχόταν από πρωτεΐνη, λιπαρά, υδατάνθρακες και άλλες ουσίες. Ποσοστό 40% κατανάλωε αλκοόλ.

Η ανάλυση έδειξε ότι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ κατανάλωσαν περισσότερες νόστιμες τροφές.

Ο Καθηγητής David Raubenheimer, δήλωσε ότι αυτό συνδεόταν με μειωμένη πρόσληψη ενέργειας σε ορισμένους που κατανάλωσαν αλκοόλ αλλά με αυξημένη πρόσληψη ενέργειας σε άλλους.

Περίπου τα δυο τρίτα όσων κατανάλωσαν αλκοόλ επέλεξαν τροφές με πολλή πρωτείνη και λίγους υδατάνθρακες και λιπαρά.

Κατά μέσον όρο, κατανάλωσαν 1.749 θερμίδες. Το νούμερο, που περιλαμβάνει και τις θερμίδες του αλκοόλ, είναι κατά 577 θερμίδες μικρότερο από αυτό που χρειάζονταν για να διατηρήσουν το τρέχον βάρος τους και κατά 451 θερμίδες μικρότερο από τις 2.200 θερμίδες που κατανάλωσαν όσοι δεν ήπιαν αλκοόλ.

Tο άλλο τρίτο που κατανάλωσε αλκοόλ εξέλεξε ‘’πρωτεϊνικά δολώματα’’, τσιπς, επεξεργασμένα κρέατα, spring rolls και άλλα γευστικά σνακ με γεύση umami υψηλών σε πρωτεΐνη τροφών αλλά που στην πραγματικότητα ήταν χαμηλές σε πρωτεΐνη και υψηλές σε λιπαρά.

Κατά μέσον όρο, κατανάλωσαν  3.051 θερμίδες. Λάμβαναν περισσότερες θερμίδες, κάτι που με τον καιρό οδηγούσε σε αύξηση βάρους.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αν και το αλκοόλ είναι πυκνό σε ενέργεια, η κατανάλωσή του δεν χρειάζεται απαραίτητα να οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Όμως, στο τρέχον περιβάλλον που ευνοεί την παχυσαρκία, σνακ χαμηλά σε πρωτεΐνες και υψηλά σε λιπαρά είναι άφθονα και φτηνά και έτσι το αλκοόλ ενδεχομένως πράγματι συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα