Αν υπάρχει κάτι που κυνηγάμε σε όλη μας τη ζωή, αυτό είναι το συναίσθημα της ευτυχίας. Για πολλούς ανθρώπους δεν είναι εύκολο αυτό - και αν το γενικεύσουμε και βάλουμε μέσα και κοινωνικούς/οικονομικούς παράγοντες που κάνουν την καθημερινή ζωή δύσκολη, τότε λίγο-πολύ όλοι μας θα θέλαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι με τη ζωή μας.

Και, σίγουρα, υπάρχουν κάποια προβλήματα που μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου μας. Υπάρχουν όμως και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Βγείτε για περπάτημα

Οι επιστήμονες λένε ότι το περπάτημα βοηθά να νιώθουμε πιο θετικοί. Ακόμα και αν δεν νιώθετε ευτυχισμένοι, μια ζωηρή βόλτα μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχαστείτε για λίγη ώρα.

Χαμογελάστε

Θέλετε να φτιάξετε τη διάθεση σας; Σηκώστε τις γωνίες του στόματός σας και θα είστε ένα βήμα πιο κοντά. Όταν χαμογελάτε, μπορείτε να αλλάξετε τη χημεία του εγκεφάλου σας και να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι. Αυθυποβολή; Αυθυποβολή.

Βοηθήστε κάποιον

Βρείτε τρόπους να εμπλακείτε στην κοινότητά σας ή να βοηθήσετε έναν φίλο που έχει ανάγκη. Θα βοηθήσετε και τον εαυτό σας. Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία και ευεξία.

Κάντε νέους φίλους

Ποτέ δεν είναι αργά για να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους. Το να έχετε μια ενεργή κοινωνική ζωή είναι πολύ πιθανό να σας κάνει χαρούμενους.

Θυμηθείτε τι είναι σημαντικό

Καταγράψτε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Δεν γίνεται να μη βρείτε κάτι να γράψετε, και είναι πολύ εύκολο μέσα στο καθημερινό στρες να ξεχνάμε τις επιτυχίες μας.

Κάντε λίγη γυμναστική

Μπορεί να χρειαστούν μόλις 5 λεπτά άσκησης για να σας φτιάξει η διάθεση. Η γυμναστική έχει επίσης καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα: Η τακτική άσκηση βοηθά να αποφύγετε την κατάθλιψη.

Μην κρατάτε κακίες

Μην αναλώνεστε σε αρνητικές σκέψεις για το παρελθόν. Η συγχώρεση σάς απαλλάσσει από απαισιοδοξία και κακές σκέψεις και αφήνει περισσότερο χώρο στη ζωή σας για εσωτερική γαλήνη.

Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Διαλογιστείτε για μια ώρα την εβδομάδα. Θα σας δώσει μια δόση χαράς, γαλήνης και ικανοποίησης. Θα δημιουργήσει επίσης νέα μονοπάτια στον εγκέφαλό σας για να σας διευκολύνει να αισθάνεστε χαρά.

Ακούστε μουσική

Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματά σας. Διαλέξτε την αγαπημένη σας μουσική και κάντε δουλειές ή γυμναστική, ή όσο περπατάτε για βόλτα. Θα νιώσετε καλύτερα άμεσα.

Κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να παραμείνουν σε καλή διάθεση. Είναι πιο πιθανό να είστε χαρούμενοι όταν κοιμάστε αρκετά, αλλά και αν ο ύπνος σας είναι ποιοτικός - δηλαδή αν ξυπνάτε το πρωί ξεκούραστοι και δεν έχετε ξυπνήματα μέσα στη νύχτα.

Σκεφτείτε τους στόχους σας

Το να έχουμε στόχους, δίνει νόημα στη ζωή μας. Στη βιασύνη μιας κουραστικής μέρας, είναι εύκολο να το ξεχάσουμε. Αφιερώστε λοιπόν μια στιγμή για να το φέρετε στο μυαλό σας. Η ευτυχία είναι κάτι περισσότερο από στιγμιαία ευχαρίστηση. Είναι επίσης η ικανοποίηση της επιδίωξης των στόχων σας.

Πείτε "όχι" στον αρνητικό εσωτερικό μονόλογο

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας εκείνη τη φωνή που δεν το έχει σε τίποτα να αρχίσει να μας κρίνει. Και αν αυτή η φωνή μείνει ανεξέλεγκτη, θα αρχίσει να λέει όλο και πιο παράλογα πράγματα. Και επειδή είναι η δική μας φωνή, θέλουμε να την πιστέψουμε. Πάρτε λοιπόν μια ανάσα και προσπαθήστε να καταλάβετε αν η αυτοκριτική σας είναι δίκαιη. Το αυτομαστίγωμα δεν βοήθησε ποτέ κανέναν.

Βάλτε ρεαλιστικούς, καθημερινούς και συγκεκριμένους στόχους

Όχι δηλαδή "θα γυμνάζομαι περισσότερο", αλλά "θα περπατάω κάθε μέρα 20 λεπτά και θα κάνω 10 λεπτά ασκήσεις". Η ασάφεια στους στόχους φέρνει μόνο αναβλητικότητα. Επίσης, όσο πιο συγκεκριμένος είναι ένας στόχος, τόσο πιο εύκολο να τον πραγματοποιήσουμε και να νιώσουμε καλά.

Αναζητήστε θετικούς ανθρώπους

Δεν εννοούμε ανθρώπους που θα πουν "Ναι" σε κάθε τι που θα σκεφτείτε. Εννοούμε ανθρώπους που θα σας στηρίξουν όταν το χρειάζεστε και δεν θα αντιμετωπίσουν εσάς, τους στόχους και - κυρίως - τα συναισθήματά σας ως αστείο.

Μιλήστε με έναν ειδικό

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν και πότε θα μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο, εμείς όμως οφείλουμε να αναφέρουμε πως για πάρα πολύ κόσμο η ψυχοθεραπεία κάνει τεράστιο καλό. Αν μη τι άλλο, θα είναι ένας ασφαλής τρόπος να εκφράσετε αυτά που νιώθετε, και έπειτα να τα βάλετε σε μια λογική σειρά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ