Ένας κακός γάμος μπορεί να ‘’ραγίσει’’ την καρδιά κάποιου.

Επιζώντες από έμφραγμα που βρίσκονται σε στρεσογόνο σχέση είναι πιο πιθανό να έχουν δύσκολη ανάρρωση, έδειξε νέα έρευνα.

Η Cenjing Zhu, του Yale School of Public Health, ανακάλυψε ότι υπάρχει ανεξάρτητη σχέση μεταξύ σοβαρού άγχος στο γάμο και χειρότερων αποτελεσμάτων εντός του πρώτου έτους από την ανάρρωση.

Σε σύγκριση με ανθρώπους σε υγιείς σχέσεις, ασθενείς με καρδιακά προβλήματα και σοβαρό στρες στο γάμο ήταν 67% πιο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπή στον πόνο στο στήθος το πρώτο έτος της ανάρρωσης.

Το σοβαρό στρες του γάμου, επίσης αύξανε τις πιθανότητες εκ νέου νοσηλείας κατά 50%, και επηρέαζε την ποιότητα ζωής και την υγεία.

Σε κλίμακα 12 θεμάτων, συμμετέχοντες με σοβαρό στρες είχαν σκορ 2.6 μονάδες χαμηλότερο στην ψυχική υγεία και περισσότερο από 1.6 μονάδες χαμηλότερο στη σωματική σε σύγκριση με όσους ανέφεραν ότι δεν είχαν στρες.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της American Heart Association και θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό.

Η Zhu παρακολούθησε 1.600 ενήλικες 18 έως 55 ετών που αντιμετωπίστηκαν για έμφραγμα μεταξύ 2008 και 2012. Ήταν είτε παντρεμένοι είτε σε σχέση.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με 17 ερωτήσεις για το άγχος στο γάμο και χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το άγχος που είχαν και παρακολουθήθηκαν για έως 1 χρόνο για να διαπιστωθεί πόσο καλά πήγαιναν.

Περισσότερες γυναίκες ανέφεραν στρες στο γάμο σε σχέση με τους άντρες. Σχεδόν 4 στις 10 γυναίκες είπαν ότι είχαν σοβαρό στρες σε σύγκριση με 3 στους 10 άντρες.

Η Zhu δήλωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το στρες του γάμου στη ζωή τους θα μπορούσε να επηρεάζει την ανάρρωση.

Άνθρωποι των οποίων το άγχος της σχέσης επηρεάζει την ανάρρωση από έμφραγμα πρέπει να στραφούν στη συμβουλευτική και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για τη μείωση του άγχους ή της κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα