Ο πόνος στο θώρακα και η δύσπνοια ενδεχομένως μπορούν να δώσουν ξεχωριστές προειδοποιήσεις για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα σε διάστημα 30 ετών, αναφέρει νέα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία 3 δεκαετιών ο Kentaro Ejiri του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health εξέτασε σχέσεις μεταξύ πόνου στο θώρακα, δύσπνοιας και αρκετών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο πόνος στο θώρακα και η δύσπνοια, κυρίως συνδέονταν με μελλοντική καρδιακή προσβολή, κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια. Το  εγκεφαλικό συνδεόταν λιγότερο με συμπτώματα στο θώρακα.

Ο πόνος στο θώρακα, κυρίως συνδεόταν περισσότερο με κατοπινή καρδιακή προσβολή, ενώ η δύσπνοια κυρίως συνδεόταν περισσότερο με μελλοντική καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια. Η συνύπαρξη των συμπτωμάτων φάνηκε να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Ο Dr. Kunihiro Matsushita, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη να θεωρούνται ο πόνος στο θώρακα και η δύσπνοια προειδοποιητικά συμπτώματα όχι μόνο άμεσης κρίσης αλλά πιθανών μακροπρόθεσμων προβλημάτων.

Ακόμα και τα ελαφρά συμπτώματα στο θωράκα συνδέονταν με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων- αν και λιγότερο από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο συνέδριο American Heart Association's Scientific Sessions και τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Εγινε σε 13.000 ανθρώπους χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 54 έτη. Το 56% ήταν γυναίκες και το 25% έγχρωμοι.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και εγκεφαλικού τις επόμενες δεκαετίες.

Κάποιος που εμφάνισε τη χαμηλότερη ένταση πόνου στο θώρακα είχε 21% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή τα επόμενα 30 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που δεν πονούσε.

Οσοι είχαν το υψηλότερο επίπεδο πόνου στο θώρακα είχαν κατά 83% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με όσους δεν πονούσαν.

Άνθρωποι που ανέφεραν το χαμηλότερο επίπεδο δύσπνοιας είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τα επόμενα 30 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που δεν ανέφερε αναπνευστικά προβλήματα.

Oσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα δύσπνοιας ήταν 2 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Οσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα πόνου στο θώρακα και δύσπνοιας ήταν κατά περισσότερο από 2,5 φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή έναντι ανθρώπων χωρίς αυτά. Επίσης, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή ανεπάρκεια και ήταν κατά 85% πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως