Μελέτη του Indiana University School of Medicine, με επικεφαλής τον Rohan Dharmakumar, εντόπισε ότι ο σίδηρος προκαλεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού στην καρδιά και σε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, στο περίπου 50% των επιζώντων από καρδιακή προσβολή .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, και ανοίγει τον δρόμο για θεραπευτικές αγωγές που έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την καρδιακή ανεπάρκεια σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πρώτη φορά εντοπίστηκε αιτία χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή, δήλωσε ο Dharmakumar. Πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή έχουν μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα του Dr. Dharmakumar δείχνει ποιος έχει κίνδυνο και γατί και προς αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης των επιπλοκών.

Η έρευνα παρακολούθησε μοντέλα ζώων για 6 μήνες και ανακάλυψε ότι στην καρδιακή προσβολή που οδηγεί σε αιμορραγία στον καρδιακό μυ, ο ουλώδης ιστός αντικαθίσταται αργά από λίπος. Ο λιπώδης ιστός δεν μπορεί να σπρώξει το αίμα από την καρδιά αποτελεσματικά και αυτό οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά στον θάνατο, σε πολλούς ανθρώπους με αιμορραγική καρδιακή προσβολή

Χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές απεικονιστικές εξετάσεις, ιστολογικές και μοριακής βιολογίας τεχνικές και άλλες τεχνολογίες, η ομάδα έδειξε ότι ο σίδηρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων ευθύνεται για αυτή τη διαδικασία.

Ο ερευνητής εξήγησε ότι όταν η ομάδα απομάκρυνε τον σίδηρο μείωσε την ποσότητα λίπους στον καρδιακό μυ. Το εύρημα δείχνει τον δρόμο για κλινικές έρευνες, για την ίαση ή τον μετριασμό της επίδρασης που συνδέεται με τον σίδηρο σε ασθενείς με αιμορραγικό έμφραγμα.  

Η ομάδα δοκιμάζει θεραπεία χηλίωσης σιδήρου σε κλινική δοκιμή που μόλις ξεκίνησε.

Πηγές:
Nature Communications,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας