Ο ιδιαίτερος δεσμός που έχει ο άνθρωπος με τον χνουδωτό τετράποδο φίλο του, υπάρχει μεταξύ των ειδών εδώ και χιλιετίες, έδειξε νέα έρευνα.

Η σχέση ανθρώπου-γάτας σφυρηλατήθηκε από κοινό ενδιαφέρον στα ποντίκια πάνω από 10.000 χρόνια πριν, δήλωσαν ερευνητές. Καθώς η αγροτική ζωή έγινε τρόπος ζωής, οι γάτες χρησίμευαν ως αρχαίος έλεγχος λοιμού σκοτώνοντας τρωκτικά και δημιουργώντας ένα δεσμό με τον άνθρωπο που συνεχίζεται ως σήμερα. Ερευνητές  του University of Missouri μελέτησαν αυτές τις σχέσεις χρησιμοποιώντας DNA και ανακάλυψαν ότι τα τρωκτικά ήταν ο καταλύτης για τον δεσμό που οδήγησε ανθρώπους να παίρνουν στα ταξίδια τους γάτες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν DNA από γάτες στην περιοχή κοντά στον Τίγρη και τον Ευφράτη.

Επίσης μελετήθηκε DNA γάτας από Ευρώπη, Ασία και Αφρική με σύγκριση σχεδόν 200 γενετικών δεικτών.

Μελετώντας και συγκρίνοντας δείκτες μπορούν οι ερευνητές να αρχίσουν να ενώνουν τα κομμάτια της εξελικτικής ιστορίας των γατών.

Το γενετικό προφίλ γατών της δυτικής Ευρώπης είναι τώρα πιο διαφορετικό από αυτό γατών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μελέτες σαν αυτή στηρίζουν τον ευρύτερο στόχο της Lyons για τη χρήση αυτών των κατοικίδιων ως βιοιατρικό μοντέλο για τη μελέτη γενετικών νόσων που επηρεάζουν γάτες και ανθρώπους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η πολυκυστική νεφρική νόσος, η τύφλωση και ο νανισμός.

Η Lyons το 2021 ανακάλυψε ότι η δομή του γονιδιώματος της γάτας είναι πιο παρόμοιο με των ανθρώπου σε σχέση με σχεδόν όλα τα άλλα μη πρωτεύοντα θηλαστικά.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Heredity.

Πηγές:
Heredity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες