Στις 16 χώρες με υψηλή δραστηριότητα εποχικής γρίπης, περιλαμβάνουν την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην πλέον πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση, η χώρα μας έχει ανοικτό κόκκινο χρώμα στον σχετικό χάρτη (παρατίθεται πιο κάτω), απέχοντας μόνον λίγο από το βαθύ κόκκινο, το οποίο αναφέρεται σε πολύ υψηλή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, την εβδομάδα από 26 Δεκεμβρίου έως 1η Ιανουαρίου, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων στην Ευρώπη ήταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα (34%), σημειώνοντας πάντως μία μικρή κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη (37%). 

Τα συγκεκριμένα δείγματα αφορούν άτομα με "γριπώδη συνδρομή", δηλαδή αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια).

Αξίζει να σημειωθεί πως, τη συγκεκριμένη εβδομάδα, η Ελλάδα είχε θετικότητα έως 48%, ανάλογα με τον τύπο των εξετάσεων (δειγματοληπτικές ή στοχευμένες). 

Τα ποσοστά αυτά, μάς θέτουν μία ανάσα από τις ευρωπαϊκές χώρες που εμφανίζουν θετικότητες - μαμούθ πάνω από 50%: Μολδαβία, Σουηδία, Λιθουανία, Σλοβακία, Πολωνία, Ολλανδία και Εσθονία. 

Διασπορά και νοσηλείες

Στην έκθεση τονίζεται πως, από την αρχή της περιόδου, έχουν ανιχνευθεί στην Ευρώπη ιοί γρίπης τύπου Α (Η3), Α (Η1)pdm09 και Β. Όπως σημειώνεται, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και απλές κλίνες αφορούν κυρίως άτομα με στέλεχος Α.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε στη χώρα μας ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για μία 61χρονη γυναίκα.

Την ίδια εβδομάδα, 5 ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν μέτρια διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης (Βέλγιο, Γαλλία, Ισραήλ, Κόσοβο, Σλοβενία), 11 ανέφεραν υψηλή διασπορά και 5 πολύ υψηλή (Αυστρία, Φινλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ρωσία). 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου 2022 έως την 1η Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 2 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 41 έως 84 ετών και διάμεση ηλικία τα 69,5 έτη.

Τύποι ιών γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην Ευρώπη ανά εβδομάδα

Θετικότητα στην Ελλάδα

Στην έκθεση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται τρία ποσοστά θετικότητας στα τεστ για γρίπη την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου, τα οποία κυμαίνονται από 18% έως 48%, ανάλογα με την πηγή προέλευσης των "ύποπτων" δειγμάτων.

Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ελέγχθηκαν από τα δύο Εθνικά Εργαστήρια Γρίπης 80 κλινικά δείγματα (26 από νοσοκομεία και 54 από το σύστημα παρατηρητών νοσηρότητας εξωνοσοκομειακά). Τα 36 (45%) βγήκαν θετικά σε ιούς της γρίπης και συγκεκριμένα 35 (97%) αφορούσαν τον τύπο Α του ιού (33 ανήκαν στον υπότυπο ΑΗ3Ν2) και 1 τον τύπο Β.

Την ίδια εβδομάδα, ελέγχθηκαν με μοριακή εξέταση 479 τυχαία δείγματα, τα οποία προήλθαν από δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα και τα 87 (18%) ήταν θετικά στη γρίπη.

Έγινε, επίσης, έλεγχος σε 54 δείγματα που απέστειλαν οι εργαστηριακοί παρατηρητές του ελληνικού δικτύου επιτήρησης (Sentinel), εκ των οποίων τα 26 (48%) βγήκαν θετικά σε ιούς εποχικής γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας