Ο περιορισμός των θερμίδων ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους έναντι της διαλειμματικής νηστείας, έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Ερευνητές που Johns Hopkins Health System, Geisinger Health System και University of Pittsburgh Medical Center μελέτησαν τάσεις βάρους, καθημερινή πρόσληψη τροφής και χρονικά διαστήματα ύπνου-φαγητού που καταγράφηκαν σε εφαρμογή κινητού, για 6 μήνες, σε 547 ανθρώπους με διάφορες παθήσεις και κατηγορίες Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι τάσεις βάρους συγκρίθηκαν με βάρος και υψος που καταγράφηκαν σε προηγούμενες επισκέψεις σε κλινικές έως 10 χρόνια πριν την εγγραφή στην έρευνα.

Τα μεγέθη γευμάτων κατηγοριοποιήθηκαν ως μεγάλα (άνω των 1.000 θερμίδων), μεσαία (500 - 1.000 θερμίδες) ή μικρά (λιγότερες από 500).
Ο μέσος καθημερινός αριθμός γευμάτων μεγάλου και μεσαίου μεγέθους οδήγησε σε αύξηση βάρους, έδειξε η έρευνα, υποδεικνύοντας ότι η συνολική πρόσληψη θερμίδων παραμένει σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν.

Συγκριτικά, ο αριθμός των μικρών γευμάτων προέβλεπε την απώλεια βάρους με το πέρασμα του χρόνου.
Επιπλέον, το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτου και τελευταίου γεύματος δεν συνδέθηκε με αλλαγή βάρους. Το χρονικό διάστημα ήταν περίπου 11 ώρες.
Για την έρευνα, διαλειμματική νηστεία ορίστηκε το πρόγραμμα διατροφής με χρονικό περιορισμό.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τάσεις βάρους κατά το διάστημα ύπνου και φαγητού, χωρίζοντας 24ωρο διάστημα σε χρόνο για ύπνο, έγερση για το πρώτο γεύμα, χρόνο μεταξύ πρώτου και τελευταίου γεύματος και χρόνο μεταξύ τελευταίου γεύματος και ύπνου.

Ο Dr. Di Zhao, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν στηρίζει τη χρήση κατανάλωσης φαγητού με χρονικό περιορισμό ως στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Ο περιορισμός της συχνότητας των μεγάλων γευμάτων θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός στην απώλεια βάρους αλλά χρειάζονται κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί οτι υγιής, βιώσιμη απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι μέρος εξατομικευμένου πλάνου και ότι τα ευρήματα δεν εφαρμόζουν σε όλους.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις