Η ΔΕΠΥ μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας κατάθλιψης και άγχους στην ενήλικο ζωή σε σχέση με τον αυτισμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Είναι γνωστό πως παιδιά και ενήλικες με ΔΕΠΥ συχνά έχουν και άλλες παθήσεις, όπως άγχος και κατάθλιψη. Ερευνες δείχνουν ότι το 14% παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν κατάθλιψη ενώ το 30% έχουν αγχώδη διαταραχή. Στους ενηλίκους με ΔΕΠY καθεμία από αυτές τους επηρεάζουν έως κατά το ήμιση.

Η νέα έρευνα προστίθεται σε αυτά που είναι γνωστά και δείχνουν ότι η ΔΕΠΥ συνδέεται ακόμα πιο ισχυρά με το άγχος και την κατάθλιψη σε σχέση με τα συμπτώματα αυτισμού.

Ο Richard Gallagher, του NYU Langone Health που επισκόπησε τα ευρήματα, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν το συστατικό ψυχικής υγείας της ΔΕΠΥ. Υπάρχει η αίσθηση ότι άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν απλά πρόβλημα με την προσοχή, δήλωσε. Πρέπει να μάθουν να κάθονται και να εστιάζουν.

Όπως ο αυτισμός, έτσι και η ΔΕΠY είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο σχολείο, στην εργασία, στο σπίτι και στις σχέσεις, δήλωσε ο Gallagher. Με τον καιρό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports και βασίζονται σε 504 Βρετανούς ενήλικες που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ και αυτισμού καθώς και για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Γενικά, η έρευνα έδειξε ότι χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ και κατάθλιψης-άγχους αυξήθηκαν μαζί, στην ομάδα που μελετήθηκε. Οσο πιο σοβαρά ήταν τα χαρακτηριστικά ΔΕΠΥ τόσο πιο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα ψυχικής υγείας. Υπήρχε συσχετισμός μεταξύ χαρακτηριστικών αυτισμού και ψυχικής υγείας, επίσης, αλλά ήταν πιο ασθενής.

Η ΔΕΠΥ συνδέεται στατιστικά πιο στενά με το άγχος και την κατάθλιψη σε σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτισμού, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δεν εξέτασε αν οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί επίσημα και αντιμετωπιστεί για ΔΕΠΥ ή αυτισμό και αν αυτό επηρέαζε την πιθανότητα κατάθλιψης- άγχους στην ενήλικο ζωή.
Ο Gallagher δήλωσε ότι παιδιά που αξιολογούνται για ΔΕΠΥ θα πρέπει επίσης να υποβληθούν σε συναισθηματική αξιολόγηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα