Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με αυτόν που συνήθως επενδύει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, της σεξουαλικής επαφής αλλά και της ούρησης. Μπορεί επίσης να ευθύνεται για άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, κόπωση και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μερικές φορές, ανάλογα με τη θέση του ιστού, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας. Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί μέσα ή γύρω από άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων. Επιπλέον, επειδή τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι τόσο ποικίλα, τα άτομα με την πάθηση συχνά παρουσιάζουν καθυστέρηση στη διάγνωση.

Οι παράγοντες κινδύνου για ενδομητρίωση περιλαμβάνουν την ύπαρξη μητέρας, αδερφής ή κόρης με την πάθηση, περιόδους που ξεκίνησαν πριν από την ηλικία των 11 ετών ή περιόδους που είναι βαριές ή διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες. Η ύπαρξη ιστορικού σύντομων μηνιαίων κύκλων λιγότερων από 27 ημερών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης σε ορισμένα άτομα.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης της ενδομητρίωσης συχνά περιλαμβάνει λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Μόλις ο γιατρός επιβεβαιώσει τη διάγνωση, οι θεραπείες περιλαμβάνουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων με ορμονοθεραπεία ή αναλγητικά φάρμακα. Αν ο πόνος που σχετίζεται με την ενδομητρίωση είναι σοβαρός ή αν έχει επηρεαστεί η γονιμότητα, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την πάθηση.

Παρά αυτά τα γνωστά στοιχεία, πολλοί μύθοι περιβάλλουν την ενδομητρίωση, αφήνοντας πολλούς ανθρώπους σε σύγχυση σχετικά με το τι να πιστέψουν. Ας λύσουμε μερικές απορίες.

Οι περίοδοι είναι συνήθως πολύ βαριές, πολύ επώδυνες ή και τα δύο.

Οι περίοδοι μπορεί να είναι βαριές και επώδυνες με την ενδομητρίωση, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές, όπως με πόνο στο έντερο, πόνο κατά την ούρηση, πόνο ωορρηξίας, καθώς και πόνο σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι αιμορραγίες περιόδου μπορεί να ποικίλλουν σε όγκο - η διάρκεια του κύκλου μπορεί επίσης να ποικίλλει.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να θεραπεύσει την ενδομητρίωση

Η εγκυμοσύνη δεν θεραπεύει την ενδομητρίωση. Ορισμένες γυναίκες βλέπουν βελτιώσεις στα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και άλλες όχι, και άλλες μπορεί να δουν επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η υστερεκτομή μπορεί να θεραπεύσει την ενδομητρίωση

Σύμφωνα με μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 137 γυναίκες συμμετέχουσες με ενδομητρίωση που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή, το 84% των συμμετεχόντων ήταν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορούν επίσης να συνεχιστούν αν εξακολουθούν να υπάρχουν αλλοιώσεις εκτός της μήτρας.

Η ενδομητρίωση επηρεάζει μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα

Οι βλάβες της ενδομητρίωσης εντοπίζονται πιο συχνά στη λεκάνη και στην κάτω κοιλιακή χώρα, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα. Η ενδομητρίωση μπορεί να εντοπιστεί σχεδόν οπουδήποτε και έχει παρατηρηθεί στην επένδυση του πνεύμονα και ακόμη και στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί επιληπτικές κρίσεις όταν η γυναίκα έχει περίοδο.

Η ενδομητρίωση προκαλεί πάντα πόνο

Τα δεδομένα της μελέτης υποδηλώνουν ότι πάνω από το 60% των γυναικών με διάγνωση ενδομητρίωσης αναφέρουν χρόνιο πυελικό πόνο. Επιπλέον, τα άτομα με ενδομητρίωση έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κοιλιακό πόνο. Πολλά άτομα όμως δεν έχουν σοβαρό πόνο και δεν μαθαίνουν ότι έχουν ενδομητρίωση μέχρι να χρειαστεί να κάνουν κάποια επέμβαση στην κοιλιά.

Η εμμηνόπαυση σταματά την ενδομητρίωση

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2-5% των γυναικών έχουν μετεμμηνοπαυσιακή ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση δεν τελειώνει απαραίτητα όταν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση. Για τον ίδιο λόγο που η υστερεκτομή δεν θεραπεύει πάντα την ενδομητρίωση, η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να μην τη θεραπεύσει.

Η ενδομητρίωση ισούται με υπογονιμότητα

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το 30-50% των γυναικών με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολία να μείνουν έγκυες. Ωστόσο η ενδομητρίωση δεν σημαίνει αυτόματα διάγνωση υπογονιμότητας. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν θα έχετε προβλήματα με την εγκυμοσύνη είναι να προσπαθήσετε, πάντα σε στενή συνεργασία με τον γιατρό σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
MoU μεταξύ Lamda και Ιατρικού Αθηνών για Healthcare Park στο Ελληνικό
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ