Οι άνθρωποι που ασχολούνται τακτικά με τον αθλητισμό στον ελεύθερο χρόνο τους κατά την ενήλικη ζωή τους, μπορούν να ελπίζουν ότι θα διατηρήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες περισσότερο στα γηρατειά. Αυτό διαπιστώθηκε σε μια μακροχρόνια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry".

Η ανησυχία για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων είχε οδηγήσει τη βρετανική κυβέρνηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να διεξάγει έρευνα στις μητέρες και των 16.695 παιδιών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τον Μάρτιο του 1946. Η "έρευνα μητρότητας", η οποία μεταξύ άλλων αποκάλυψε ελλείψεις στη μαιευτική περίθαλψη, ήταν τόσο επιτυχής που η μελέτη συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η μακροβιότερη συνεχής μελέτη κοόρτης γεννήσεων στον κόσμο έχει συλλέξει πληθώρα πληροφοριών όχι μόνο για την παιδική ανάπτυξη.


Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν τακτικά και στην ενήλικη ζωή. Στην ηλικία των 69 ετών, 1.417 ηλικιωμένοι συμμετείχαν σε λεπτομερή γνωστικά τεστ. Σε αυτά περιλαμβανόταν η "Addenbrooke's Cognitive Examination III", η οποία αναζητά τα πρώτα σημάδια άνοιας. Υπήρχε επίσης ένα τεστ εκμάθησης λέξεων για τη λεκτική μνήμη και ένα τεστ οπτικής αναζήτησης που εξετάζει την ταχύτητα επεξεργασίας στον εγκέφαλο.

Οι ηλικιωμένοι απάντησαν επίσης στο "Γενικό Ερωτηματολόγιο Υγείας - 28" σχετικά με τις συναισθηματικές ψυχικές διαταραχές, υπολογίστηκαν οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι με τη βαθμολογία Framingham και με μια εξέταση αίματος προσδιορίστηκαν οι γονιδιακοί τόποι APOE, οι οποίοι είναι ο σημαντικός γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στις προηγούμενες μελέτες, οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί πέντε φορές σχετικά με τις αθλητικές τους δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο. Αυτό έγινε στις ηλικίες 36, 43, 53, 60-64 και 69 ετών. Η Sarah-Naomi James από το University College του Λονδίνου και οι συνεργάτες της συσχέτισαν τις πληροφορίες με τα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ στην ηλικία των 69 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες που είχαν ασκηθεί τακτικά στην ενήλικη ζωή τους πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ στην ηλικία των 69 ετών. Δεν είχε σημασία σε ποια ηλικία οι συμμετέχοντες είχαν ασχοληθεί ενεργά με τον αθλητισμό. Οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις για κάποια φάση της ζωής στην οποία ο αθλητισμός ήταν ιδιαίτερα σημαντικός.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και όσοι ξεκινούν τον αθλητισμό σε μεγαλύτερη ηλικία μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές τους επιδόσεις (εφόσον οι συσχετίσεις βασίζονται στην αιτιώδη συνάφεια, την οποία μια επιδημιολογική μελέτη δεν μπορεί ποτέ να αποδείξει με βεβαιότητα).

Αν υπάρχει μια ευαίσθητη φάση για τη μετέπειτα γνωστική ανάπτυξη, αυτή είναι πιθανότατα η παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα των τεστ για τη νόηση, αλλά και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των παιδιών είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση στη γνωστική επίδοση από ό,τι οι αθλητικές δραστηριότητες στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, η προστατευτική επίδραση της αθλητικής δραστηριότητας ήταν σωρευτική. Οι συμμετέχοντες που είχαν δηλώσει αθλητική δραστηριότητα και στις 5 έρευνες πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα στις γνωστικές δοκιμασίες στην τρίτη ηλικία από τους συμμετέχοντες που ήταν σωματικά δραστήριοι μόνο σε επιμέρους φάσεις της ζωής τους.

Πηγές:
Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα