Αν νομίζατε ότι οι καρδιακές παθήσεις και η καρδιακή προσβολή είναι προβλήματα που πρέπει να σας απασχολούν μόνο μετά από κάποια ηλικία, ίσως να το ξανασκεφτείτε. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα κρούσματα σε ανθρώπους κάτω των 40, και η αιτία φαίνεται να είναι ο τρόπος ζωής. Ας δούμε το ζήτημα, όμως, πιο αναλυτικά.

Κάποτε ήταν αρκετά ασυνήθιστο για κάποιον μικρότερο των 40 ετών να βιώσει τον πόνο μιας καρδιακής προσβολής. Αυτό που άλλαξε ήταν ο τρόπος που ζούμε. Μεγάλο μέρος της αύξησης των καρδιακών προσβολών σε νεαρή ηλικία μπορεί να αποδοθεί σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή
  • Περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα στην διατροφή μας
  • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα, ειδικά αερόβια άσκηση που ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Αυτές οι κακές συνήθειες ξεκινούν συνήθως από την παιδική ηλικία.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια δεν έχουν και τόσο να κάνουν με την ηλικία. Αυτοί είναι:

Διαβήτης τύπου 2

Δεν είναι τυχαίο ότι τα αυξημένα καρδιακά επεισόδια σε νεαρότερους ανθρώπους συμπίπτουν με μια αύξηση του διαβήτη τύπου 2. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου, σε βαθμό που διπλασιάζει τις πιθανότητες. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου από τον διαβήτη μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που επικοινωνούν με την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, η οποία διακόπτει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως υπέρταση και παχυσαρκία.

Κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, που κάνουν κακό στον οργανισμό μας από κάθε πιθανή άποψη. Η καρδιά μας όμως δέχεται πιο σοβαρό πλήγμα. Το κάπνισμα αλλάζει τη χημεία του αίματος, προκαλώντας συσώρρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτό κάνει την κυκλοφορία του αίματος πιο δύσκολη. Σχεδόν 1 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα συνδέονται με το κάπνισμα.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαριχουάνας και κοκαΐνης.

Οικογενειακό ιστορικό

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν από την οικογένειά σας έχει νοσήσει:

  • Άνδρας συγγενής πρώτου βαθμού ηλικίας κάτω των 55 ετών
  • Γυναίκα συγγενής πρώτου βαθμού ηλικίας κάτω των 65 ετών

Συμβουλές πρόληψης καρδιακής προσβολής

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα προβλήματα της καρδιάς είναι να αποτρέψετε την εξέλιξη των παραγόντων κινδύνου που αναφέραμε πιο πάνω. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες.

Κάντε περισσότερη γυμναστική: Η άσκηση μέτριας έντασης για 2,5 ώρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος: Η απώλεια μόλις πέντε επιπλέον κιλών μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σας.

Βελτιώστε την διατροφή σας: Μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά μπορεί να ωφελήσει το σώμα σας με πολλούς τρόπους.

Διαχειριστείτε το άγχος και την αρτηριακή πίεση: Το να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος θα κάνει καλό στην καρδιά σας.

Κόψτε το κάπνισμα: Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια επειδή δεν τα καταφέρνετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πανδημία οδήγησε σε μέτριες καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα για βρέφη και μικρά παιδιά
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;