Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, θα ξεκινήσει η ημερίδα για τον Χρόνιο Πόνο και την Παρηγορική Φροντίδα, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Κατά την έναρξη της ημερίδας, με θέμα «Πόνος ένα "δώρο" που δεν αγάπησε κανείς!», που διοργανώνουν το Αναισθησιολογικό Τμήμασε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του τελευταίου.

Οι εισηγητές θα αναφερθούν στην ορισμό, την προσέγγιση και τη διεπιστημονική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε ενήλικες και παιδιά, στις συμπληρωματικές θεραπείες που εφαρμόζονται, στην παρηγορική φροντίδα που παρέχεται από οργανωμένη ομάδα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αλλά και στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο τέλος της ζωής. Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Β. Ελλάδος.

Το Ιατρείο Πόνου

Το νεοσύστατο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου δίνει ελπίδα για ποιοτικότερη ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και χρήζουν παρηγορικής φροντίδας. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχει άμεση συνέργεια και με άλλες ειδικότητες, όπως ογκολόγους, ορθοπαιδικούς, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Στο Ιατρείο παρέχεται θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και επεμβατικές μεθόδους με στόχο την ανακούφιση των ασθενών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

«Χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες. Από μόνος του θεωρείται νόσος. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, από περιορισμό της ατομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του ασθενή μέχρι κατάθλιψη. Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί τον ασθενή και την οικογένειά του, καθώς συχνά επισκέπτονται πολλές ιατρικές ειδικότητες χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο τηςκατάστασης», αναφέρει η Ελένη Κοράκη, αν. συντονίστρια διευθύντρια Αναισθησιολογικού, η οποία μαζί με την Μαριάνθη Βαρβέρη, διευθύντρια Αναισθησιολογικού, είναι αναισθησιολόγοι με εξειδίκευση στην Αλγολογία και υπεύθυνες του Ιατρείου. Όπως εξηγεί η κ. Βαρβέρη, ο χρόνιος πόνος κατατάσσεται σε καρκινικό και καλοήθη, ενώ μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, οι αρθρίτιδες και οι κακώσεις των νεύρων.

Το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εκτός των ημερών γενικής εφημερίας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και τα ραντεβού κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Νοσοκομείου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Φώσφορος: Τι ρόλο παίζει στον οργανισμό
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού