Ερευνες έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν γιατί η μουσική φαίνεται να είναι τόσο καλό στοιχείο για την πρόκληση αναμνήσεων.

Η μουσική τείνει να συνοδεύει πολλά γεγονότα όπως αποφοιτήσεις και γάμους- επομένως μπορεί να παίξει ρόλο στο να επανασυνδέσει κάποιον με αυτές τις στιγμές που τον καθορίζουν.

Η μουσική συχνά αιχμαλωτίζει την προσοχή και τον τρόπο που επηρεάζει το νου, το σώμα και τα συναισθήματα.

Όταν αποσπά την προσοχή, αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι θα κωδικοποιηθεί στη μνήμη μαζί με λεπτομέρειες ενός γεγονότος. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό στοιχείο ανάμνησης του γεγονότος χρόνια μετά.

Στην πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συναισθηματική φύση ενός μουσικού κομματιού είναι σημαντικός παράγοντας στο πώς χρησιμεύει ως στοιχείο ανάμνησης.

Ερευνητές συνέκριναν μουσική με άλλα συναισθηματικά στοιχεία μνήμης. Υπήρχε σύγκριση της μουσικής με συναισθηματικούς ήχους, όπως θόρυβο φύσης και εργοστασίου και συναισθηματικών λέξεων όπως ‘’θύελλα’’.

Όταν συγκρίθηκαν με συναισθηματικά ταιριαστά στοιχεία, η μουσική δεν προκάλεσε περισσότερες αναμνήσεις από τις λέξεις. Όμως, φάνηκε ότι η μουσική προκάλεσε πιο σταθερές θετικές αναμνήσεις από άλλους συναισθηματικούς ήχους και λέξεις.

Αυτό ίσχυε κυρίως στα αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα. Λυπητερή και άγρια μουσική προκαλούσε πιο θετικές αναμνήσεις από λυπημένους και θυμωμένους ήχους ή λέξεις.

Φαίνεται ότι η μουσική μοιάζει να έχει την ικανότητα να επανασυνδέει κάποιον με συναισθηματικά θετικές στιγμές του παρελθόντος του,

Αυτό υποδεικνύει ότι η θεραπευτική χρήση της μουσικής μπορεί ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Η εξοικείωση με ένα μουσικό κομμάτι, επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Σε πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι περισσότερο οικεία μουσική προκαλεί περισσότερες αναμνήσεις και πιο αυθόρμητα.

Επομένως,  μέρος της αιτίας που η μουσική ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στοιχείο για αναμνήσεις από- για παράδειγμα- την αγαπημένη ταινία ή βιβλίο, είναι ότι συνήθως κάποιος επανασυνδέεται με τραγούδια πιο συχνά στη ζωή του σε σύγκριση με ταινίες, σήριαλ ή βιβλία.

Οι καταστάσεις στις οποίες κάποιος ακούει μουσική, επίσης μπορεί να παίζουν ρόλο.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι αυθόρμητες αναμνήσεις ήταν πιο πιθανό να επιστρέφουν κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όταν το μυαλό περιπλανιέται ελεύθερα στο παρελθόν.

Αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι απαιτητικές όσον αφορά την προσοχή και περιλαμβάνουν πράγματα όπως ταξίδι, χαλάρωση και νοικοκυριό.

Αυτά τα είδη δραστηριοτήτων ευθυγραμμίζονται σχεδόν τέλεια με αυτά που κατέγραψε άλλη έρευνα, στην οποία οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγιο και σημείωναν πότε η μουσική τους προκαλούσε μια ανάμνηση και τι έκαναν εκείνη τη στιγμή.

Παρατηρήθηκε ότι καθημερινές δραστηριότητες  που συχνά πηγαίνουν μαζί με την ακρόαση της μουσικής, όπως ταξίδι, νοικοκυριό ή τρέξιμο, τείνουν να οδηγούν σε πιο ακούσιες αναμνήσεις.

Αυτό, σε αντίθεση με άλλα χόμπι, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης, που μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη συγκέντρωση του νου στη δραστηριότητα και κάνει λιγότερο πιθανό να περιπλανιέται κάποιος σε σενάρια από το παρελθόν του.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η μουσική δεν είναι καλή μόνο στο να προκαλεί αναμνήσεις αλλά και ότι οι στιγμές που είναι πιο πιθανό κάποιος να ακούει μουσική  είναι αυτές όταν ο νους φυσιολογικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να περιπλανιέται έτσι κι αλλιώς.

Η μουσική είναι επίσης παρούσα σε ξεχωριστά συναισθηματικά γεγονότα της ζωής και αυτού του είδους οι αναμνήσεις τείνουν να ανανακαλώνται πιο εύκολα.

Πράγματι,  η δύναμη της μουσικής να μας συνδέι με το παρελθόν μας, δείχνει πώς συνδέονται η μουσική, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα  και φαίνεται ότι ορισμένα τραγούδια μπορούν να δρουν ως απευθείας γραμμή με τον νεότερο εαυτό μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα