Νέα έρευνα έδειξε ότι η ζωντανή παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων βελτιώνει την ευεξία και μειώνει το αίσθημα μοναξιάς.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Public Health, είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει τα οφέλη της παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων.

Η μελέτη, του Anglia Ruskin University, χρησιμοποίησε  στοιχεία 7.209 ενηλίκων 16-85 ετών, που ζούσαν στη Βρετανία και έδειξε ότι η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων οδηγεί σε υψηλότερα σκορ σε 2 κύριες μετρήσεις υτοκειμενικής ευεξίας -ικανοποίηση από τη ζωή και αίσθηση ότι αξίζει η ζωή- καθώς και μικρότεα επίπεδα μοναξιάς.

Επίσης ανακάλυψε ότι η ζωντανή παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων οδηγεί σε αύξηση της αίσθησης ότι η ζωή αξίζει και το μέγεθός της είναι συγκρίσιμο με αυτό της απόκτησης εργασίας.

Πολλές πρωτοβουλίες προάγουν τα οφέλη της συμετοχής σε αθλήματα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν  ότι η ζωντανή παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό όπλο δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της ευεξίας και τη μείωση της μοναξιάς.

Τα ζωντανά αθλητικά γεγονότα που κάλυψε η έρευνα κυμαίνονταν από ερασιτεχνικά, όπως παρακολούθηση αθλητικών ομάδων σε χωριά,έως ποδοσφαιρικούς αγώνες Premier League. Επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα οφέλη είναι πιο έντονα στα ελιτ αθλήματα ή συνδέονται πιο στενά με τη στήριξη συγκεκριμένης ομάδας.

Πηγές:
Frontiers in Public Health,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA