Xημικές ουσίες που ονομάζονται νιτροζαμίνες, έχουν εντοπιστεί σε γκάμα καθημερνών τροφών και θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για τους καταναλωτές προειδοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Agency).

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε, οι  10 νιτροζαμίνες —που δεν προστίθενται ηθελημένα στα τρόφιμα αλλά μπορούν να δημιουργηθούν κατά την παρασκευή και επεξεργασία τους—είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, που σημαίνει ότι ενδεχομένως μπορεί να βλάπτουν το DNA.

Ο Dieter Schrenk, δήλωσε ότι η αξιολόγηση καταλήγει ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες στην ΕΕ, το επίπεδο έκθεσης στις νιτροζαμίνες των τροφίμων αυξάνει τις ανησυχίες για την υγεία.

Πρόσθεσε, ότι με βάση έρευνες σε ζώα, ερευνητές θεώρησαν την εμφάνιση όγκων στο ήπαρ ως την πιο σημαντική επίπτωση στην υγεία. Νιτροζαμίνες έχουν εντοπιστεί σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά, ανακοίνωσε το EFSA.

Αναφέρει ότι η πιο σημαντική τροφική ομάδα που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες είναι το κρέας.

Ο Schrenk δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε το ‘’χειρότερο σενάριο’’, που υποθέτει ότι όλες οι νιτροζαμίνες που εντοπίστηκαν στα τρόφιμα έχουν την πιθανότητα να προκαλούν καρκίνο, ως η πιο επιβλαβής μορφή της ουσίας και αυτό δεν είναι πιθανό

Ο EFSA πρόσθεσε ότι υπάρχουν κενά στη γνώση σχετικά με την παρουσία νιτροζαμινών σε ορισμένες ομάδες τροφίμων.

Συμβουλεύει ισορροπημένη διατροφή, με ευρεία ποικιλία τροφών για τη μείωση της κατανάλωσης νιτροζαμινών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό