Το κακάο αρχικά καλλιεργήθηκε στη Νότιο Αμερική. Την εποχή των εξερευνήσεων οι Ισπανοί εξερευνητές το εισήγαγαν στην Ευρώπη.

Το 1850 άρχισε η μαζική παραγωγή σκόνης κακάο και σήμερα καταναλώνονται παγκοσμίως πάνω από 4,5 εκατομμύρια τόνοι κακάο κάθε χρόνο.

Η σκόνη κακάο προέρχεται από το φυτό Theobroma cacao L.

Οι κόκκοι κακάο είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας αλλά μπορεί να γίνουν και σκόνη κακάο η οποία έχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Οφέλη

Η σκόνη κακάο έχει πολλά οφέλη, ιδιαίτερα ανέχει τουλάχιστον 72% κακάο. Ακολουθούν ορισμένα από τα οφέλη της σκόνης κακάο στην υγεία.

Βελτιωμένη νοητική υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση περισσότερης σκόνης κακάο στη διατροφή συμβάλλει στη βελτίωση της προσοχής, της μνήμης και της αντίληψης. Μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσει και τις νοητικές επιδόσεις σε ανθρώπους με αυπνία.

Πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η σκόνη κακάο περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν τις σωματικές λειτουργίες και δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό.

Μειώνει τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας

Η κατανάλωση σκόνης κακάο μπορεί να είναι βοηθητική αν διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο και υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Το σελήνιο στο κακάο έχει φανεί πως περιορίζει τις παρενέργειες της.

Καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων και βοηθά στη νευρική λειτουργία.

Το μέταλλο, επίσης συμβάλλει στην προστασία των νευρικών κυττάρων και μειώνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών.

Η σκόνη κακάο περιέχει μαγνήσιο, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς μυϊκής και νευρικής λειτουργίας.

Επούλωση πληγών

Η σοκολάτα με 90% κακάο περιέχει άφθονο ψευδάργυρο, μέταλλο που είναι χρήσιμο για την επούλωση πληγών.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας

Οι φλαβονόλες που περιέχονται στη σκούρα σοκολάτα βοηθούν στην προστασία από καρδιοπάθεια μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τη ροή αίματος και προλαμβάνοντας την κυτταρική βλάβη. Η σκόνη κακάο επίσης περιείχε πολυφαινόλες- αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Μείωση φλεγμονών

Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να πραστατεύσει από νόσους όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια και διαβήτη.

Απώλεια και έλεγχος βάρους

Καθώς το κακάο είναι πλούσιο σε φυτοθρεπτικές ουσίες αλλά χαμηλό σε λιπαρά και ζάχαρη, οι θερμίδες από τη σκόνη κακάο θα περιέχουν υγιεινές χημικές ουσίες.

Ερευνες έδειξαν επίσης ότι το κακάο συμβάλλει στη ρύθμιση της χρήσης της ενέργειας και του μεταβολισμού, ενώ αυξάνει και την αίσθηση του κορεσμού.

Αν και η σοκολάτα συνδέεται με αύξηση του βάρους, η σκόνη κακάο μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωσή του, παρέχοντας σημαντικές θρεπτικές ουσίες.

Η σκόνη κακάο περιέχει θρεπτικές ουσίες, όπως μέταλλα-σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Θρεπτικές ουσίες ανα μερίδα

Ένα τέταρτο φλιτζανιού κακάο χωρίς γλυκαντικά περιέχει

  • Θερμίδες 49
  • Υδατάνθρακες: 12 γρ
  • Φυτικές ίνες: 7 γρ
  • Πρωτεΐνη: 4 γρ
  • Λιπαρά: 3 γρ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας