Σίγουρα δεν είναι αίσθηση που οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να έχουμε- ακόμα και αν μας αρέσει πολύ το αλάτι. Το να αισθανθούμε ξαφνικά τη γεύση στο στόμα μας να γίνεται αλμυρή, χωρίς να έχουμε φάει κάτι, είναι παράξενο. Γιατί συμβαίνει όμως;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλμυρή γεύση στο στόμα σας δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική ανάγκη - αλλά είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:

Αφυδάτωση

Το σάλιο σας περιέχει φυσικά μια μικρή ποσότητα αλατιού. Αλλά όταν δεν είστε καλά ενυδατωμένοι, το αλάτι στο σάλιο σας γίνεται πιο συμπυκνωμένο. Φανταστείτε μια δόση αλατιού σε ένα ποτήρι νερό σε αντίθεση με την ίδια ποσότητα αλατιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό. Η αφυδάτωση αλλάζει την ποιότητα του σάλιου σας, αλλά αν πίνετε αρκετό νερό κάθε ημέρα δεν θα ανησυχήσετε για αυτό.

Ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι όταν οι σιελογόνοι αδένες σας δεν παράγουν αρκετό σάλιο. Τα άτομα με ξηροστομία μπορεί να παρατηρήσουν προβλήματα στη γεύση, συμπεριλαμβανομένης μιας αλμυρής ή μεταλλικής γεύσης. Συνήθως, θα έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως δύσοσμη αναπνοή και συνεχή πονόλαιμο. Η ξηροστομία γίνεται πιο συχνή καθώς οι άνθρωποι γερνούν, αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει ορισμένες παθήσεις υγείας όπως ο διαβήτης, συνεπώς αν το πρόβλημα είναι επίμονο, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια, οδηγώντας σε αλμυρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Αν παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα και παρατηρήσετε ξηροστομία, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι σε θέση να αλλάξει το φάρμακο ή να σας προτείνει άλλες λύσεις.

Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στη μύτη. Ονομάζεται ρινίτιδα εγκυμοσύνης, και είναι αβλαβής κατάσταση που προκαλεί καταρροή και μερικές φορές αλμυρή γεύση. Συνήθως, η ρινίτιδα της εγκυμοσύνης υποχωρεί μερικές εβδομάδες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν ρινικά σπρέι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφιστείτε.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η χρόνια παλινδρόμηση οξέος συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου σας διαρρέει προς τα πάνω στον οισοφάγο σας. Η παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει αλμυρή ή ξινή γεύση, αλλά αυτό το σύμπτωμα δεν εμφανίζεται από μόνο του. Οι περισσότεροι άνθρωποι με παλινδρόμηση έχουν επίσης καούρα, χρόνιο βήχα ή συχνά την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό τους.

Αυτοάνοσες παθήσεις

Μια αυτοάνοση πάθηση αναγκάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί σε υγιείς ιστούς. Αν έχετε μια αυτοάνοση πάθηση όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε σύνδρομο Sjögren. Αυτή η πάθηση επηρεάζει τους σιελογόνους αδένες σας, οδηγώντας σε ξηροστομία και αλλοιωμένη γεύση. Αν έχετε ξηροστομία ή αλμυρή γεύση στο στόμα και έχετε διαγνωσμένη αυτοάνοση πάθηση, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Νευρολογικές διαταραχές

Οποιαδήποτε μη φυσιολογική γεύση, συμπεριλαμβανομένης μιας παρατεταμένης αλμυρής γεύσης, μπορεί να σημαίνει ότι τα γευστικά σήματα του εγκεφάλου σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Αλλά αυτή η αιτία είναι σπάνια. Ακόμα και να συνέβαινε κάτι, θα υπήρχαν πιο σοβαρά συμπτώματα να παρατηρήσετε, όπως επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές στην όραση, πονοκεφάλους ή απώλεια όσφρησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας