Επιστήμονες ανέπτυξαν συσκευή που φοριέται στον καρπό, η οποία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της καρδιακής προσβολής, επιταχύνοντας τη διάγνωση.

Και αυτό χωρίς την ανάγκη λήψης αίματος.

Η νέα συσκευή μπορεί να μετρήσει την τροπονίνη χωρίς δείγμα αίματος. Φοριέται στον καρπό όπως ένα smartwatch και χρησιμοποιεί υπέρυθρο φως διαδερμικά για τον εντοπισμό τροπονίνης στο κυκλοφορικό.

Ο Dr. Partho P. Sengupta, δήλωσε ότι με αυτό το επίπεδο ακρίβειας, αν χρησιμοποιηθεί η συσκευή και το αποτέλεσμα είναι θετικό, είναι αρκετά σίγουρο ότι ο ασθενής μπορεί να εισαχθεί για γρήγορα διαγνωστικά τεστ, αγωγή και παρέμβαση.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal—Digital Health, έδειξε ότι η συσκευή μπορεί να εντοπίσει το 90% των καρδιακών προσβολών εντός 5 λεπτών.

Αν τα αρχικά ευρήματα επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες, η συσκευή θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για τον εντοπισμό καρδιακής προσβολής σε εγχειρήσεις ή για επείγουσα βοήθεια σε ασθενή με πόνο στο θώρακα.

Επίσης σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα χρειάζεται να περιμένει να σταλούν δείγματα αίματος στο εργαστήριο και να αναλυθούν τα αποτελέσματα.

Η νέα συσκευή θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση και την αγωγή ασθενών με πόνο στο θώρακα.

Η τεχνολογία θα μπορούσε πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για άλλες εξετάσεις, για εντοπισμό θρόμβων, έκτοπης κύησης ή σηψαιμίας. Επίσης θα μπορεί να είναι σωτήρια για ανθρώπους με σοβαρή φοβία στις βελόνες.

Πηγές:
European Heart Journal—Digital Health,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών