Επανάσταση στον τρόπο προσέγγισης της πρόληψης και της διαχείρισης ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις ειδικές ψηφιακές εφαρμογές.

Ελληνική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health, αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου "εργαλείου", το οποίο κατόρθωσε να βελτιώσει κρίσιμους δείκτες υγείας στους συμμετέχοντες ασθενείς. Τη μελέτη υπογράφουν η Μαρία Χρυσή από το νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", ο καθηγητής Ιωάννης Μιχόπουλος, ο καθηγητής Γιώργος Δημητριάδης και η επίκουρη καθηγήτρια Μελπομένη Πέππα από το "Αττικόν".

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, τα προγράμματα Προαγωγής Υγείας είναι πιο ωφέλιμα σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η νοσογόνος παχυσαρκία, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν θετικά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Στόχος της μελέτης - εξηγούν - ήταν να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο μοντέλο Προαγωγής Υγείας, βασισμένο στο Διαδίκτυο, το οποίο θα περιελάμβανε εφαρμογές συνεχούς εκπαίδευσης, που θα επηρέαζαν θετικά τη γνώση, τη συμπεριφορά και την ποιότητα ζωής.

Εντάχθηκαν στη μελέτη 72 άτομα, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια και κατανεμήθηκαν σε δύο ομάδες (ελέγχου και παρέμβασης). Η μελέτη διήρκεσε από το 2019 έως το 2021. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47,8 έτη για την πρώτη και τα 42,7 για τη δεύτερη.

Στην πρώτη ομάδα (ελέγχου) εφαρμόστηκε το παραδοσιακό μοντέλο Προαγωγής Υγείας. Στη δεύτερη ομάδα (παρέμβασης) έγινε χρήση ενός διαδικτυακού προγράμματος. Οι συμμετέχοντες σε αυτό είχαν λάβει οδηγίες να συνδέονται 1 - 2 φορές την εβδομάδα, για 5 - 15 λεπτά. Η ιστοσελίδα περιελάμβανε δύο παιχνίδια γνώσεων και εξατομικευμένο εκπαιδευτικό υλικό.

Μετά το τέλος της μελέτης, η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε τις επιδόσεις των συμμετεχόντων. Και οι δύο ομάδες είχαν σημαντική αύξηση στην απόκτηση γνώσεων για τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Αξιοσημείωση διαφορά 

Η συνολική διαφορά, ωστόσο, ήταν αξιοσημείωτη για τη δεύτερη ομάδα (παρέμβασης), η οποία αξιοποίησε τη διαδικτυακή εφαρμογή. Η σωματική υγεία βελτιώθηκε και στις δύο ομάδες, αλλά η βελτίωση ήταν πιο σημαντική στη δεύτερη ομάδα. Οι κοινωνικές σχέσεις βελτιώθηκαν μόνο στη συγκεκριμένη ομάδα (παρέμβασης), ενώ μόνο σε αυτή καταγράφηκε μείωση του άγχους.

Αξιολογώντας τα ευρήματα, οι επιστήμονες τονίζουν πως όσοι αξιοποίησαν τη διαδικτυακή εφαρμογή παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε γνώσεις, στάσεις και πεποιθήσεις μετά τη χρήση του Διαδικτύου ως εργαλείου μάθησης. Έδειξαν, επίσης, σημαντικά μειωμένο άγχος και κατάθλιψη που προέρχονται από χρόνιες ασθένειες.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσον αφορά τη σωματική υγεία, την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων και επακόλουθων ασθενειών, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα, εξατομικεύοντας τη φροντίδα, αυξάνοντας τη δέσμευση και τα κίνητρα, βελτιώνοντας την ανάλυση δεδομένων και τη διαχείριση ασθενειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας