Στις 8:50 το πρωί της 6ης Απριλίου του 2022 ο χρόνος "πάγωσε" στον θάλαμο 206 της Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης. Η κίνηση ενός ασθενή με COVID-19 να ανάψει τσιγάρο δίπλα σε παροχή οξυγόνου προκάλεσε πύρινη κόλαση, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ίδιου και ενός ακόμη ασθενή στο διπλανό κρεβάτι, καθώς και τον τραυματισμό του τρίτου ασθενή του ίδιου θαλάμου.

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό συμβάν, ο πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, Σταύρος Τρύφων, που ήταν πρωταγωνιστής στις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού για το σβήσιμο της φωτιάς, ανακαλεί τις μνήμες όσων βίωσε και αποκαλύπτει στο iatronet.gr τον άμεσο κίνδυνο που θα διέτρεχαν τα επόμενα μόλις 25 δευτερόλεπτα άλλοι τουλάχιστον 23 ασθενείς με παροχή οξυγόνου.

Σήμερα, η Πνευμονολογική Κλινική βρίσκεται σε στάδιο αποκατάστασης, που ξεκίνησε πριν από 3 εβδομάδες, στο πλαίσιο έργου με προϋπολογισμό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, λέει πως το νοσοκομείο θα αποκτήσει σύντομα μια από τις πιο σύγχρονες Πνευμολογολικές Κλινικές της χώρας, ενώ ο διευθυντής της Κλινικής, Διαμαντής Χλωρός, αναφέρεται στην "ανάσα" που θα δώσει το έργο στη λειτουργία της μονάδας, που πιέστηκε μετά το τραγικό γεγονός.

Στ. Τρύφων: Πώς σώθηκαν 23 ασθενείς

Ο πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων (φωτογραφία) είχε αναλάβει την πρωινή εφημερία όταν άκουσε μια συνάδελφό του να του λέει έντρομη ότι βλέπει από τη γυάλινη πόρτα ενός θαλάμου έναν ασθενή να φλέγεται. Η μαρτυρία του σοκάρει.

"Ανοίγω την πόρτα, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τον ασθενή και τον τραβάω έξω. Εκείνη την ώρα αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει και δεύτερος ασθενής που καίγεται στο πρόσωπο, ενώ ήδη από έναν θύλακα οξυγόνου βγαίνει σαν φλογοβόλο φωτιά", περιγράφει και συνεχίζει: "Σβήνω τη φωτιά από το πρόσωπο του δεύτερου ασθενή και ταυτόχρονα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά από τον κεντρικό άξονα, φωνάζω κλείστε τα οξυγόνα, αλλά ο ασθενής ξαναπαίρνει φωτιά από το φλογοβόλο που βγαίνει από τον τοίχο. Τον τραβάω έξω και τον σβήνω στο διάδρομο".

Όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος ασθενής, που κατέληξε το επόμενο πρωί από τα εγκαύματα στο πρόσωπο, είχε κάνει εισαγωγή τα ξημερώματα με αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω COVID. Ήταν απείθαρχος και ανήσυχος και όταν ένας από τους άλλους δύο ασθενείς πήγε στην τουαλέτα αφήνοντας ανοιχτή την παροχή οξυγόνου, εκείνος σηκώθηκε και άναψε τσιγάρο, με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά. Σε κατάσταση πανικού άρχισε να πετάει τα φλεγόμενα ρούχα του και κάποιο απ΄ αυτά έπεσε στο κρεβάτι του τρίτου ασθενή με υψηλή παροχή οξυγόνου, ο οποίος κάηκε ολοσχερώς. Ο ασθενής που είχε πάει στην τουαλέτα νοσηλεύτηκε με ελαφρά εγκαύματα και πήρε εξιτήριο μετά από 4 μέρες. Ο κίνδυνος που αποτράπηκε με την παρέμβαση του προσωπικού προκαλεί ανατριχίλα.

"Κάνοντας τις μετρήσεις, η Πυροσβεστική μας είπε ότι περίπου στα 20 με 25 δευτερόλεπτα μετά θα γινόταν αυτό που λέμε περιδίνηση φωτιάς, δηλαδή ένας τεράστιος άξονας στροβίλου, που λόγω της υψηλής θερμοκρασίας δεν θα μας επέτρεπε να μπούμε στον θάλαμο", αποκαλύπτει ο κ. Τρύφων και προσθέτει: "ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ότι η φλόγα θα απορροφούνταν και θα πήγαινε στους υπόλοιπους 23 ασθενείς που έπαιρναν σε όλη τη διαδρομή οξυγονοθεραπεία. Οι εμπειρογνώμονες μου εξήγησαν μετά ότι ακριβώς αυτό φοβόντουσαν και γι αυτό ήρθαν 11 πυροσβεστικά οχήματα".

Μπογιατζίδης: Μια νέα σύγχρονη μονάδα

Ένα χρόνο μετά, οι εργασίες αποκατάστασης της καμένης μονάδας έχουν αρχίσει, με έργο 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τους τρεις μήνες.

"Είναι το πρώτο έργο RRF που εγκρίθηκε. Από τις αρχές Αυγούστου, είχαμε μια ολοκληρωμένη μελέτη από την πλευρά του νοσοκομείου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 12/2, πέρασε τον προσυμβατικό έλεγχο γιατί είναι υψηλά τα ποσά, υπογράφηκε η σύμβαση στις 3 Μαρτίου και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος", λέει στο iatronet.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης (φωτογραφία) και προσθέτει: «Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με την πρόβλεψη των ιδιαιτεροτήτων γιατί είναι ένα πέτρινο παλιό κτίριο, και με την ολοκλήρωσή τους θα προκύψει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες. Μάλλον δεν θα υπάρχει άλλη σε τέτοιο επίπεδο σύγχρονη πνευμονολογική κλινική με όλα τα διεθνή στάνταρντς λειτουργίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπογιατζίδη, το τραγικό γεγονός της 6ης Απριλίου του 2022 δεν προκάλεσε πρόβλημα ανταποκρισιμότητας του νοσοκομείου στις ανάγκες νοσηλείας πνευμονολογικών ασθενών, καθώς λόγω του μεγέθους του το νοσηλευτικό ίδρυμα μετέβαλλε τη λειτουργία του για εξυπηρετήσει τις ανάγκες.

Δ. Χλωρός: Θα είναι μεγάλη ανακούφιση

Μια διαφορετική εικόνα δίνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, Διαμαντής Χλωρός (φωτογραφία), ο οποίος αναφέρει πως η μονάδα δέχτηκε μεγάλη πίεση και αναγκάστηκε να νοσηλεύσει ασθενείς ακόμα και σε άλλα κτίρια του νοσοκομείου.

"Η καμένη κλινική είχε 34 κρεβάτια τα οποία είναι εκτός λειτουργίας. Υπάρχει η κλινική πανδημίας που είχε γίνει με 24 κρεβάτια, από τα οποία 6 είναι για την φυματίωση, δηλαδή έχουμε 18 για πνευμονολογία σε σχέση με 34 που είχαμε παλιά. Υπήρξε μια μεγάλη πίεση πού να μπουν οι άρρωστοι και χρειάζεται να χρησιμοποιούμε άλλες κλινικές, ακόμα και σε άλλα κτίρια", λέει στο iatronet.gr.

Ο ίδιος υποδέχτηκε με μεγάλη ανακούφιση την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των εργασιών. "Εδώ και λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκατασταθεί. Προς το παρόν ξηλώνουν ό,τι είχε απομείνει και μετά τα αρχίσει η εγκατάσταση γραμμών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τηλεφώνων, αερίου κλπ και ίσως κάποιες ρυθμίσεις καινούργιων χώρων, γυψοσανίδες, τοιχοποιία, βάψιμο", λέει και προσθέτει: "Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα τριών μηνών για να τελειώσουν, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω. Το βασικό είναι να την έχουμε 1 Σεπτεμβρίου, γιατί το φθινόπωρο αρχίζει να αυξάνεται η πίεση, το καλοκαίρι δεν έχουμε πολλές λοιμώξεις στην πνευμονολογία τουλάχιστον. Αν όλα πάνε καλά θα είναι μια ανακούφιση μεγάλη, γιατί ειδικά στην πνευμονολογία έχουμε μείνει στη Θεσσαλονίκη με 2,5 κλινικές, ενώ στην Αθήνα υπάρχει δεκαπλάσια δύναμη". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναπτύσσεται εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας