Το αλκοόλ, σε γενικές γραμμές, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Και σε περιπτώσεις που θέλουμε να χάσουμε κιλά, δεν είναι η καλύτερη ιδέα, μιας και δεν περιέχει πολλά πράγματα εκτός κενές θερμίδες. Ναι, ακούμε ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά μας σε μικρές δόσεις, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί από μεγάλης κλίμακας έρευνες σε βάθος χρόνου. Βέβαια, το κόκκινο κρασί πάλι μπαίνει πρώτο στην λίστα με τα ποτά που είναι πιο "εντάξει" μέσα σε μια δίαιτα. Ας δούμε γιατί.

Κρασί (105 θερμίδες ανά ποτήρι)

Όσο αληθινά κι αν είναι τα οφέλη για την καρδιαγγειακή μας υγεία, το κόκκινο κρασί εξακολουθεί να είναι από τα πιο ελαφριά ποτά που μπορούμε να καταναλώσουμε.

Light μπύρα (96 έως 100 θερμίδες ανά ποτήρι)

Αν σας αρέσει η γεύση της μπύρας, μπορείτε να γλυτώσετε από 40 μέχρι 55 θερμίδες στο μέσο ποτήρι αν επιλέξετε κάποια light. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κίνητρο για να πάρετε και δεύτερη, βέβαια.

Ξηρό βερμούτ (105 θερμίδες ανά ποτήρι)

Ναι, συνήθως πίνεται ως μαρτίνι, αλλά αν το πιείτε σκέτο θα γλυτώσετε θερμίδες. Βέβαια, δεν είναι μόνο οι θερμίδες του. Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινόλες του (οι ουσίες που δίνουν τα πιθανά οφέλη για την καρδιά) είναι περισσότερες από εκείνες του κόκκινου κρασιού. Ξανά, αυτές οι έρευνες δεν είναι μεγάλης κλίμακας, και σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι μιλάμε για αλκοολούχα ποτά δεν θα πάψει ποτέ να υπερτερεί μπροστά στα οποιαδήποτε μικρά οφέλη.

Σκέτο ποτό με πάγο (περίπου 100 θερμίδες ανά ποτήρι)

Βότκα, τζιν, ουίσκι, ό,τι κι αν προτιμάτε είναι καλύτερο να το πίνετε σκέτο. Όλα περιέχουν πάνω-κάτω 100 θερμίδες ανά ποτήρι, με τα λευκά ποτά να είναι ελαφρώς πιο χαμηλά. Αν θέλετε να το αναμείξετε με κάτι, η καλύτερη επιλογή είναι η σόδα, που δεν θα προσθέσει θερμίδες.

Σαμπάνια (85 θερμίδες ανά ποτήρι)

Ναι, η σαμπάνια πίνεται σε πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά έχει και ένα έξτρα όφελος: Το ανθρακικό γεμίζει το στομάχι μας, κάνοντάς το λιγότερο πιθανό να πιούμε δεύτερο ποτήρι.

Αυτά είναι τα χειρότερα ποτά αν προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα:

Κοκτέιλ που περιέχουν σιρόπια (γύρω στις 500 θερμίδες ανά ποτήρι, ίσως και παραπάνω)

500 θερμίδες μπορεί να προσφέρει και ένα πλήρες γεύμα. Ορισμένα κοκτέιλ είναι πιο ελαφριά από άλλα, αλλά κανένα τους δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλογή με λίγες θερμίδες. (Εκτός κι αν μετράτε το βότκα-σόδα ως κοκτέιλ, τότε πάμε πάσο.)

Παγωμένα ποτά-γρανίτες (περίπου 300 θερμίδες ανά ποτήρι)

Ντάκιρι ή κοκτέιλ όπως πίνα-κολάδα θα σας προσφέρουν κοντά στις 300 θερμίδες ανά ποτήρι, με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλλά και αλκοόλ.

Craft μπύρα (περίπου 170 θερμίδες ανά ποτήρι)

Οι μπύρες craft συχνά έχουν επιπλέον συστατικά και υδατάνθρακες που ενισχύουν τη γεύση τους. Αυτό σημαίνει και ότι μπορεί να θέλετε να πιείτε περισσότερες, αλλά και ότι οι θερμίδες τους αυξάνονται κατακόρυφα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;