Ερευνητές του University of Virginia School of Medicine, εντόπισαν γονίδιο που παίζει κρίσιμο ρόλο στον εντοπισμό του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, ανεύρυσμα, στεφανιαία νόσο και άλλες αγγειακές παθήσεις.

Ο Clint L. Miller, δήλωσε ότι η μελέτη σημαντικού ρυθμιστή στα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς αποκάλυψε συλλογή από μοριακές αλληλεπιδράσεις που ενδεχομένως εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αγγγειακές νόσους.

Ελπίζει, η γνώση να δώσει ευκαιρίες αντιμετώπισης της νόσου πριν οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή συμβάντα.

Οι ερευνητές εντόπισαν γονίδιο που διευθύνει δίκτυο γονιδίων και διαδικασιών- το FHL5.

Για να κατανοήσουν πώς το FHL5 κωδικοποιούσε λειτουργίες πρωτεΐνης, ο Miller αξιολόγησε την επίδρασή του σε λεία μυϊκά κύτταρα.

Ανακάλυψε ότι όταν το  FHL5 ήταν πολύ ενεργό, τα κύτταρα άρχισαν να παρουσιάζουν ασβέστωση-σημαντικό βήμα στην αρτηριοσκλήρυνση.

Επιπλέον, η υπερβάλλουσα γονιδιακή δραστηριότητα συνέβαλλε σε άλλες ζωτικής σημασίας κυτταρικές δραστηριότητες που συνδέονται με την αγγειακή νόσο.

Ο ρόλος του FHL5 δεν σταματά εδώ, αναφέρουν οι ερευνητές στο Circulation Research, αλλά έχει ευρύτερη επίδραση σε άλλα γονίδια και κυτταρικές διαδικασίες, που ‘’ανασχεδιάζουν’’ αυτό που συμβαίνει στις αρτηρίες με τον καιρό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα