Μικροί, καθημερινοί τραυματισμοί. Πιασίματα και κακή στάση του σώματος. Υπερβολικός ενθουσιασμός στο γυμναστήριο. Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να πονέσει η μέση μας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει χρόνιος και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή μας. Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από αυτόν;

Φτιάχνουμε τον ύπνο μας

Όταν έχετε πόνο στη μέση, ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος και να γίνει φαύλος κύκλος: Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο πόνος γίνεται χειρότερος. Η κακή στάση ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τον πόνο στη μέση. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι. Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να διατηρήσετε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση και να ανακουφίσετε την πίεση που της ασκείται.

Καλύτερη στάση του σώματος

Το καμπούριασμα δεν μας κάνει καλό. Και σίγουρα θα κάνει τον πόνο στη μέση και την πλάτη πιο έντονο, ειδικά αν πρέπει να είστε καθιστοί για πολλές ώρες λόγω δουλειάς. Καθίστε με την πλάτη σας ίσια, με τους ώμους σας χαλαρούς και το σώμα σας να στηρίζεται στην πλάτη της καρέκλας σας. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα τυλιγμένη ρολό ανάμεσα στο κάτω μέρος της πλάτης σας και το κάθισμά σας. Κρατήστε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα.

Φάρμακα

Τα απλά αναλγητικά χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν. Αν όμως το πρόβλημα είναι χρόνιο και οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα, όπως μυοχαλαρωτικά.

Φυσικοθεραπεία

Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας διδάξουν πώς να κάθεστε, να στέκεστε και να κινείστε με τρόπο που διατηρεί τη σπονδυλική σας στήλη σε σωστή ευθυγράμμιση και ανακουφίζει την πίεση στην πλάτη σας. Μπορούν επίσης να σας διδάξουν εξειδικευμένες ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς του κορμού που υποστηρίζουν την πλάτη σας. Ένας ισχυρός κορμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε περισσότερους πόνους στην πλάτη στο μέλλον.

Μην ξαπλώνετε συνέχεια

Ο πόνος στη μέση και στην πλάτη θα γίνει χειρότερος αν απλώς είμαστε ξαπλωμένοι για δύο ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε σιγά-σιγά, για να επανέρχεται το σώμα στα φυσιολογικά του. Η χαλαρή άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Και, όταν νιώσουμε καλύτερα, η τακτική άσκηση θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα στο μέλλον.

Εναλλαγή κρύου και ζεστού

Κάντε συχνά μέσα στην ημέρα εναλλαγές κρύας και ζεστής κομπρέσας στο σημείο που πονάει. Θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο για λίγη ώρα. Τυλίξτε μία παγοκύστη σε μια πετσέτα και μετά χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μαξιλάρι.

Μασάζ

Η χρησιμότητα του μασάζ είναι τεράστια. Με ένα μασάζ την εβδομάδα μπορούμε να έχουμε μειωμένα επίπεδα πόνου και αυξημένη λειτουργικότητα. Τα οφέλη του μασάζ διαρκούν για περίπου έξι μήνες, οπότε είναι καλή ιδέα να κάνουμε τακτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια