Υπάρχει μια αλλαγή στις συστάσεις για την πρόληψη των αλλεργιών στα μωρά καθώς αντί της αποφυγής των αλλεργιογόνων, το ζητούμενο είναι η αποχή και αποφυγή. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα; Το ίδρυμα παιδικής ασθένειας παρέχει  σημαντικές πληροφορίες.

Για τη μείωση του κινδύνου αλλεργιών, το ηλικιακό περιθώριο των τεσσάρων έως έξι μηνών θεωρείται η πιο αποτελεσματική περίοδος για την εισαγωγή της συμπληρωματικής διατροφής.

"Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά στη Γερμανία υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, νευροδερματίτιδα ή αλλεργία σε τρόφιμα", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ίδρυμα παιδικής υγείας. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, ισχύει εδώ και καιρό η σύσταση της αποχής.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αλλεργιών στην οικογένεια, τα πιθανά αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη και η γύρη του σπιτιού, τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και οι τρίχες των ζώων, θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς και στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ωστόσο, έχει σημειωθεί μια αλλαγή, ενημερώνει το Ίδρυμα: "Έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι η καθυστέρηση και η αποφυγή τροφών με αλλεργιογόνο δυναμικό μπορεί να προγραμματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σε λάθος κατεύθυνση", εξηγεί ο καθηγητής Dr. Berthold Koletzko, ειδικός σε θέματα μεταβολισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Μονάχου και πρόεδρος του Ιδρύματος. 

"Η πρώιμη επαφή με τα ποικίλα μικρόβια και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, από την άλλη πλευρά, κινητοποιεί την άμυνα και έτσι οδηγεί σε μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση και στη δημιουργία ανοχής στα περιβαλλοντικά αντιγόνα", διευκρινίζει.

Έτσι, αντί για αποχή από τα αλλεργιογόνα, οι συμβουλές σήμερα είναι περισσότερο προς την κατεύθυνση της εξοικείωσης ή της επαγωγής ανοχής. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα;

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες δεν χρειάζεται να απέχουν από ορισμένα τρόφιμα, ενημερώνει το ίδρυμα, επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάποιο όφελος. "Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε όσο θέλουν, αλλά όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή", συστήνει ο Koletzko.

"Κατά κανόνα, τα ειδικά τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα. Αντίθετα, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να δίνουν προσοχή σε μια ποικίλη και θρεπτικά καλυπτική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και του πρώτου έτους της ζωής. Συνιστώνται επίσης γεύματα με ψάρι".

Σε γενικές γραμμές, ο θηλασμός συνιστάται για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής -  αποκλειστικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Η πρώιμη επαφή με τα ποικίλα μικρόβια και αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, από την άλλη πλευρά, κινητοποιεί την άμυνα και έτσι οδηγεί σε μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση .

Ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και μετά την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, τονίζει ο Koletzko.

Εάν δεν είναι πλέον δυνατός ο θηλασμός, ενδείκνυται το βρεφικό γάλα του εμπορίου. Η υποαλλεργική τροφή (HA food), στην οποία η πρωτεΐνη του γάλακτος διασπάται ή υδρολύεται, θεωρείται επίσης ασφαλής και αξιολογείται ως πιθανή επιλογή από τη Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής.

Τα παρασκευάσματα σόγιας, το κατσικίσιο γάλα ή τα ροφήματα δημητριακών δεν είναι κατάλληλα για την πρόληψη της αλλεργίας.

"Η πρώιμη εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών δεν κάνει κακό, αλλά αποφέρει ακόμη και οφέλη", συνεχίζει στην ανακοίωσή του το Ίδρυμα. Η έναρξη της συμπληρωματικής διατροφής - συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων με υψηλό αλλεργιογόνο δυναμικό - μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών σε σύγκριση με την έναρξη της συμπληρωματικής διατροφής αργότερα, στην ηλικία των έξι μηνών.

Από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, τα παιδιά θα πρέπει να μαθαίνουν το συντομότερο δυνατό την ποικίλη διατροφή, κατά προτίμηση όλα όσα τρώγονται στην οικογένειά τους, συμβουλεύει το Ίδρυμα.

Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός με τα αυγά: "Για την πρόληψη της αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αυγού της κότας, συνιστάται η τακτική χορήγηση θερμαινόμενων αυγών κότας από τον πέμπτο μήνα της ζωής (δηλαδή στην ηλικία των τεσσάρων συμπληρωμένων μηνών) με την εισαγωγή συμπληρωματικής διατροφής. Αυτό σημαίνει αυγά για το παιδί μόνο ψημένα ή σκληρά βρασμένα, αλλά όχι ωμό αυγό ή ομελέτα".

"Τα κατοικίδια ζώα δεν θεωρούνται πλέον κίνδυνος πρόκλησης αλλεργίας", διευκρινίζει το Ίδρυμα. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους έχουν ακόμη λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα από ό,τι τα παιδιά χωρίς σκύλους.

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να απαλλαγεί κανείς από τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά και γάτες για λόγους αποφυγής αλλεργιών. Ωστόσο, εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος αλλεργιών σε μια οικογένεια ή το παιδί πάσχει ήδη από νευροδερματίτιδα, δεν θα πρέπει να αποκτηθεί νέα γάτα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, τέλος, η χρήση καλυμμάτων στρωμάτων με προστασία από τα ακάρεα είναι χρήσιμη μόνο εάν κάποιος στην οικογένεια πάσχει ήδη από αποδεδειγμένη αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας