Σε νέα έρευνα, η κατάθλιψη πριν ή μετά τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό συνδεόταν με χαμηλότερη πιθανότητα επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer.

Ερευνητές του University of Kentucky Markey Cancer Center, ανέλυσαν στοιχεία του Kentucky Cancer Registry για να εντοπίσουν ενήλικες γυναίκες με διάγνωση διηθητικού καρκίνου στο μαστό, το 2007–2011.

Σε 6.054 ασθενείς, ποσοστό 4.1%, 3.7%, και 6.2% ασθενών είχε εμμένουσα κατάθλιψη, κατάθλιψη μόνο πριν τη διάγνωση, μόνο μετά τη διάγνωση, αντίστοιχα.

Αναλύσεις έδειξαν ότι το 29.2% των ασθενών δεν έλαβε αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες και σε διάστημα 4 ετών κατά μέσον όρο πέθανε το 26.3% των ασθενών.

Σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς κατάθλιψη, ασθενείς με κατάθλιψη μετά τη διάγνωση μόνο ή με εμμένουσα κατάθλιψη είχαν παρόμοιες πιθανότητες να λάβουν αγωγή σύμφωνα με τις συστάσεις/οδηγίες αλλά ασθενείς με κατάθλιψη πριν τη διάγνωση μόνο, είχαν 25% χαμηλότερες πιθανότητες να λάβουν τέτοια αγωγή- αν και το εύρημα ήταν οριακά σημαντικό.

Η κατάθλιψη πριν τη διάγνωση μόνο και η κατάθλιψη μετά τη διάγνωση μόνο, συνδέονταν με χειρότερη επιβίωση σε σύγκριση με τη μη κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη πριν τη διάγνωση συνδεόταν με 26% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και η κατάθλιψη μετά τη διάγνωση με 50% υψηλότερο κίνδυνο.

Επίσης ασθενείς που δεν έλαβαν τη συσταθείσα αγωγή είχαν 118% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες έλαβαν τη συνιστώμενη θεραπεία.

Tα ευρήματα δείχνουν ότι η διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης στη διάγνωση και έπειτα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη και επιβίωση.

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας