Οι ερευνητές της μελέτης χρησιμοποίησαν RNA για να διδάξουν κύτταρα σε τραυματισμένη καρδιά να απομακρύνουν ουλώδη ιστό και να αναδημιουργήσουν καρδιακό μυ, επιτρέποντας στην καρδιά να λειτουργεί σαν καινούργια και πάλι.

Ο Conrad Hodgkinson, του Duke University School of Medicine, δήλωσε ότι η καρδιά του ενήλικα δεν είναι πολύ καλή στο να επιδιορθώνεται μόνη της. Μετά από καρδιακή προσβολή ή βλάβη δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του καρδιακού μυός που πεθαίνει.

Επομένως, η καρδιά εμποδίζει τον εαυτό της από το να ‘’σκάσει’’ καθώς ενεργοποιεί ινοβλάστες που έρχονται και δημιουργούν ουλή.

Ο ουλώδης ιστός στην καρδιά μετά από καρδιακή προσβολή είναι σκληρός και μπορεί να εμποδίσει το όργανο από το να λειτουργεί με όλο του το δυναμικό.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αποτελεσματικό τρόπο να μετατρέψουν τον ουλώδη ιστό σε λειτουργικό καρδιακό μυ για να αναστρέψουν την επίπτωση του εμφράγματος.

Θέλησαν να βρουν τρόπο μετατροπής των ινοβλαστών σε κύτταρα καρδιακού μυός μέσω κυτταρικού αναπρογραμματισμού.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο δίνει οδηγίες αναπρογραμματισμού στα κύτταρα με τη μορφή RNA.

Όμως, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες ινοβλάστες δεν είναι πολύ καλοί στο να ακολουθούν οδηγίες και αντιστέκονται στον αναπρογραμματισμό.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι αν ελάμβανε καρδιακούς ινοβλάστες από νέους αναπρογραμματίζονταν πολύ καλά, ενώ από ενηλίκους καθόλου. Προσπάθησε να κατανοήσει αν η διαδικασία γήρανσης παρεμβαλλόταν με τον αναπρογραμματισμό ινοβλαστών.

Ανακάλυψε ότι αισθητήρας οξυγόνου, Epas1, εμποδίζει τους ινοβλάστες από το να αναπρογραμματίσουν τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποκτήσουν την αναγεννητική ικανότητα των νέων κυττάρων μπλοκάροντας το Epas1 σε ενήλικες ινοβλάστες.

Όταν ανέστρεψαν τη διαδικασία γήρανσης ινοβλαστών κάνοντας τους τελευταίους να πιστέψουν ότι είναι πάλι νέοι, μετέτρεψαν περισσότερους ινοβλάστες σε καρδιακό μυ.

Οι ερευνητές παρήγαγαν κοκτέιλ από RNA και τα φόρτωσαν σε εξωσώματα, φυσικά παράγωγα των περισσότερων κυττάρων. Αυτή η τεχνολογία τους επέτρεψε να δίνουν εξωσώματα χωρίς χειρουργική παρέμβαση.

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα γεμάτα με RNA εξωσώματα για να δώσουν οδηγίες στους ινοβλάστες να αναπρογραμματιστούν, σε ποντικό που μόλις είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, τα αποτελέσματα ήταν ‘’εντυπωσιακά’’.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανακτήσουν σχεδόν όλη την καρδιακή λειτουργία που χάθηκε μετά από καρδιακή προσβολή, αναστρέφοντας τη γήρανση των ινοβλαστών στην καρδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Biological Chemistry.

Πηγές:
Journal of Biological Chemistry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα