Η υψηλή αρτηριακή πίεση (ή υπέρταση) είναι συνήθης ύποπτος για κάθε είδους δυσάρεστα συμπτώματα - κάποια που επηρεάζονται όντως, και κάποια που αποτελούν παραπληροφόρηση. Τι γίνεται όμως με την κόπωση; Θα μπορούσε η υπέρταση να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι όλη την ώρα; Βγάζει νόημα σαν σκέψη, σωστά;

Όχι και τόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ας εμβαθύνουμε στη σύνδεση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του αισθήματος κόπωσης - ή, μάλλον, στο γιατί δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη σύνδεση τελικά.

Η σύντομη απάντηση είναι πως ο μόνος που μπορεί να δώσει εξήγηση είναι ο γιατρός μας. Αρχικά, η μέτρηση της πίεσης είναι τελείως διαφορετική ιστορία στο σπίτι και στο πλαίσιο μιας ιατρικής εξέτασης, και τότε μπορεί να φανερώσει όντως πιθανούς συσχετισμούς.

Τι συμβαίνει όμως με την υπόταση;

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ότι ενώ η υπέρταση δεν προκαλεί συνήθως κόπωση, η αίσθηση αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σύμπτωμα χαμηλής αρτηριακής πίεσης, ή υπότασης. Τα δεδομένα που συνδέουν αυτή την πάθηση με την κόπωση είναι περισσότερα.

Μερικές φορές, η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί όπως θα έπρεπε, ο εγκέφαλός μας επίσης δεν λαμβάει αρκετό. Αυτό είναι πολύ πιθανό να δημιουργεί αισθήματα κόπωσης, αδυναμίας και υπνηλίας. 

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα:

  • Ζαλάδα
  • Λιποθυμία
  • Ναυτία ή εμετό
  • Θολή ή παραμορφωμένη όραση
  • Προβλήματα στη συγκέντρωση

Δεν θα ήταν, πιστεύουμε, σωστό να γράψουμε λίστα με άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια κόπωση, μιας και - αλήθεια - θα ήταν πιο εύκολο να βρούμε τις παθήσεις που δεν το προκαλούν αυτό. Και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μόνο πανικό.

Συνεπώς, μια καλή αρχή αν αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι και δεν πιστεύετε ότι φταίει κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τις αιτίες της κούρασης, να αποκλείσετε πιθανούς υπόπτους και θα σας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το πώς πρέπει να κινηθείτε.

Μην ξεχνάτε ότι η κόπωση πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας. Η διατροφή, το πόσο γυμναζόμαστε, ακόμα και το πόσο νερό πίνουμε μέσα στην ημέρα παίζουν τεράστιο ρόλο στα επίπεδα ενέργειάς μας. Ίσως θα ήταν ακόμα καλύτερο, σε πρώτο στάδιο, να ρίξετε μια ματιά στις καθημερινές σας συνήθειες και να δείτε αν κάτι χρειάζεται βελτίωση.

Καλύτερη διατροφή, τακτική γυμναστική και η προσπάθεια να έχετε το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα ύπνου είναι από μόνοι τους τρόποι να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις