Στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο Χρόνιου Πόνου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας για την παρέμβαση του Mindfulness στη διαχείριση του χρόνιου πόνου σε 41 ενήλικες ασθενείς από Ελλάδα και Κύπρο. Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο SFMPQ-GR που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή και το τέλος του προγράμματος των 8εβδ. "Mindfulness for Health" της Breathworks, τα αποτελέσματα δείχνουν:

• 33% μείωση στην ένταση του πόνου

• Στο τέλος 8 άτομα δεν είχαν καθόλου πόνο και 21 άτομα είχαν ένταση πόνου ίση με 1

• Από τα 31 άτομα που δήλωσαν μείωση του πόνου στο τέλος του προγράμματος, τα 10 είχαν μείωση πάνω από 10 μονάδες, και τα 19 πάνω από 5 μονάδες

• Οι παθήσεις με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν: ινομυαλγία, αρθραλγίες, καρκινικός πόνος, πόνοι στη ΣΣ, ψωρίαση, ευερέθιστο έντερο και κατάθλιψη

Από γραπτές και προφορικές δηλώσεις των συμμετεχόντων στο τέλος του προγράμματος είναι εμφανές ότι βελτιώθηκε η ποιότητα της ζωής τους, και μπορούν πλέον να συνεχίσουν μέσα στην καθημερινότητα έχοντας αποδεχτεί τον πόνο ως μέρος της. Επίσης βρήκαν σημαντική την εστίαση στην φροντίδα του εαυτού, ενώ βοηθήθηκαν με τη χρήση του ημερολογίου καθώς ανακάλυψαν το όριο για κάθε δραστηριότητα, μετά από το οποίο ο πόνος εντείνεται, και άρα έθεσαν χαμηλότερα όρια σε πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ενθουσιάστηκαν με την χρήση της αναπνοής, και έθεσαν άμεσα σε εφαρμογή τις τεχνικές εκείνες που μέσα από αυτήν μπορούν να μαλακώνουν τον πόνο και να χαλαρώνουν το σώμα. Μαθαίνοντας ότι “δεν είναι ο πόνος τους” άρχισαν να προσέχουν τις ευχάριστες πτυχές της ζωής, να μένουν σ’ αυτές και να απολαμβάνουν επιτέλους αυτά που τόσο καιρό ο πόνος δεν τους άφηνε να χαρούν.

Γενικά, οι συμμετέχοντες που ήταν περισσότερο επιμελείς στην εφαρμογή των πρακτικών ενδιάμεσα των συναντήσεων (συμπεριλ. του διαλογισμού) ήταν αυτοί που έφεραν και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα 8εβδ. "Mindfulness for Health" υλοποιείται στην Ελλάδα από την Πιστοποιημένη Δασκάλα της Breathworks (UK) Δέσποινα Γιαννούλη από το 2020, με τη θερμή υποστήριξη της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Η Δέσποινα Γιαννούλη είπε γι αυτό: "Χαίρομαι που σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο ακόμα μία εναλλακτική, με επιστημονικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Ήμουν (και είμαι) ασθενής και γνωρίζω καλά τι σημαίνει χρόνιος πόνος. Το Mindfulness βάζει τον πόνο σ' ένα άλλο πλαίσιο, αφήνοντας στην άκρη τις σκέψεις και τους φόβους που τον περιστοιχίζουν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η σχέση αλλάζει. Ακόμα κι αν ο πόνος δεν εξαφανιστεί, γίνεται μέρος μιας ζωής πολύ πιο πλούσιας και ελεύθερης από πριν".

Ως επίσημη προσκεκλημένη ομιλήτρια του συνεδρίου η Αθηνά Βαδαλούκα, Αν. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, και απερχόμενη Πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., δήλωσε ενθουσιασμένη με την σταθερή προτεραιότητα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. να πρωτοπορεί στην έρευνα για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνεχάρη τους ερευνητές και δήλωσε ότι το mindfulness αποτελεί ουσιαστική εναλλακτική θεραπεία στην αντιμετώπιση του χρόνιου αθεράπευτου πόνου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια