Νεότερης ηλικίας ενήλικες με ψυχικές διαταραχές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου στο European Journal of Preventive Cardiology.

Ο Chan Soon Park, του Seoul National University Hospital στη Νότια Κορέα, εξέτασε την προγνωστική σχέση μεταξύ των κινδύνων για τις παραπάνω παθήσεις και των ψυχικών διαταραχών σε ασθενείς 20 έως 39 ετών που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μεταξύ 2009 και 2012 και παρακολουθήθηκαν έως το 2018.

Συνολικά 6.557.727 άνθρωποι εντοπίστηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με ψυχικές διαταραχές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με άλλους όσοι εμφάνιζαν ψυχικές διαταραχές δεν είχαν άσχημες συμπεριφορές τρόπου ζωής ή χειρότερο μεταβολικό προφίλ.

Συνέβησαν  16.133 εμφράγματα και  10.509 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια σε 7,6 χρόνια, Υψηλότερος κίνδυνος για έμφραγμα φάνηκε σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές.

Επιπλέον, υψηλότερος κίνδυνος για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο φάνηκε σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, εκτός από μετατραυματικό στρες και διατροφική διαταραχή.

Γενικά, διάγνωση ψυχικών διαταραχών και κάθε ψυχική διαταραχή συνδέονταν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών σε προσαρμοσμένες αναλύσεις.

Ερευνητής δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά τσεκάπ και φαρμακευτική αγωγή αν πρέπει, για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας