Εξατομικευμένο εμβόλιο μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την υποτροπή του καρκίνου στο πάγκρεας, σύμφωνα με μικρή αλλά υποσχόμενη δοκιμή. Επιστήμονες της BioNTech και της Genentech ανέπτυξαν το καινοτόμο εμβόλιο.

Το mRNA εμβόλιο που εξατομικεύεται για το γενετικό προφίλ όγκου του κάθε ασθενούς έδρασε στους μισούς ασθενείς που το έλαβαν κατά τη διάρκεια 18 μηνών παρακολούθησης, ανέφεραν ερευνητές στο Nature. Ειδικοί αντέδρασαν στην είδηση με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο Dr. Patrick Ott, του Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, δήλωσε στους New York Times ότι είμαστε σχετικά στην αρχή.

Ο Dr. Anirban Maitra, του University of Texas MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον, δήλωσε ότι είναι η πρώτη επιτυχία εμβολίου mRNA στον καρκίνο του παγκρέατος και πρόσθεσε ότι με αυτό το standard, είναι ορόσημο. Την ονομάζει επιτυχία, παρά το ότι η έρευνα είναι προκαταρκτική, σημείωσε.

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε είδος καρκίνου στο πάγκρεας, που συχνά υποτροπιάζει ακόμα και σε ασθενείς με αφαίρεση όγκου.

Εδρασε σε περίπου τους μισούς από τους 16 ασθενείς, προκαλώντας ανοσιακή απόκριση, που ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτοί δεν υποτροπίασαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Επιστήμονες της BioNTech χρησιμοποίησαν γενετικές πληροφορίες του όγκου για να δημιουργήσουν εξατομικευμένα εμβόλια. Στόχος του εμβολίου να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους όγκους.

Οι ασθενείς υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία και λάμβαναν φάρμακα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού- επομένως είναι πιθανό το εμβόλιο να μην είναι η μόνη αιτία που δεν σημειώθηκε υποτροπή.

Ασθενείς εμβολιάστηκαν περίπου 9 εβδομάδες μετά την αφαίρεση των όγκων.

Αυτό είναι τώρα πιθανό μετά από 6 εβδομάδες, με στόχο να δοθεί σε μελλοντικούς ασθενείς το εμβόλιο σε 4 εβδομάδες, δήλωσε ο Dr. Ugur Sahin ,CEO της BioNTech.

Το εμβόλιο κοστίζει 100.000 δολάρια η δόση.

Δεν ήταν αποτελεσματικό στους μισούς ασθενείς, που είχαν υποτροπιάσει μετά από 13 μήνες.

Όμως, με ανάπτυξη εμβολίων που στοχεύουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν μόνο σε καρκινικά κύτταρα, μπορεί ερευνητές ενδεχομένως να πέτυχαν κάτι σημαντικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια