Το παιδί είναι πάντα πρωταρχική ανησυχία για τους γονείς. Η μητέρα στη μονογονεϊκή οικογένεια μπορεί να έχει δύσκολο έργο, που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση.

Ορισμένες φορές, οι μητέρες στις μονογονεϊκές οικογένειες προσπαθούν να κάνουν πολλά με την ελπίδα ότι οι προσπάθειες να γεμίσουν το κενό του πατέρα θα είναι ωφέλιμες. Οι πολλές ευθύνες μπορούν να γίνουν πηγή στρες, οδηγώντας σε εξουθένωση και να χρειαστούν οι μητέρες συμβουλές για να πάρουν ανάσα και να χαλαρώσουν.

Tips που θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του στρες στη ζωή σας και που θα φέρουν πίσω τη χαρά της μητρότητας.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας
 
Βρείτε λίγο χρόνο για εσάς-το αξίζετε. Σκεφτείτε πώς μια ανεπαρκής σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά μητέρα μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί επ’ άπειρον.

Επομένως, για να αποφύγετε την εξουθένωση δημιουργήστε μία ρουτίνα για εσάς.

Φροντίστε το δέρμα σας, ασκηθείτε ή κάντε γιόγκα, βγείτε με την παρέα σας, διαβάστε ή απλά κοιμηθείτε.

Κάντε κάτι που θα σας αναζωογονήσει και θα σας ηρεμήσει, ώστε να φροντίσετε το παιδί σας με την κατάλληλη ενέργεια.

Αποφύγετε τις ενοχές

Φωνούλες στο κεφάλι σας μπορούν να σας λένε ότι δεν καταβάλλετε αρκετή προσπάθεια,  ότι δεν είστε πολύ καλή μητέρα και ότι δεν μπορείτε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας εις βάρος του παιδιού σας.

Χρειάζεται να μένετε ψύχραιμη και να μην αφήνετε τις ενοχές να αναλαμβάνουν. Η ενοχή ότι μια μητέρα δεν είναι εκεί για το παιδί της μπορεί να είναι κουραστική αλλά είναι αναγκαίο να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλές δουλειές ταυτόχρονα όλη την ώρα-κάτι που είναι αποδεκτό.

Ξεκινήστε την ημέρα σας άνετα

Οι προτεραιότητές σας εστιάζουν στο να μεγαλώσετε ευτυχισμένα, υγιή και τρυφερά παιδιά. Λόγω του στρες της ανταπόκρισης στις ευθύνες, συχνά οι μητέρες σε μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξουθένωσης.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με έλεγχο του στρες για να έχετε ειρηνική ημέρα. Αποφύγετε το multitasking και ξεκινήστε την ημέρα σας αργά-αργά- ίσως με ένα φλιτζάνια από το αγαπημένο σας τσάι ή καφέ. Κάντε το πρόγραμμα της ημέρας εκ των προτέρων και ακολουθήστε το. Μην αγχωθείτε αν κάτι μείνει πίσω αλλά εστιάστε στις μικρές νίκες και κινηθείτε προς την επόμενη δουλειά χωρίς καθυστέρηση.

Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας, γιατί ήδη κάνετε φανταστική δουλειά.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Η ψυχική υγεία της μητέρας συνδέεται άμεσα με του παιδιού της. Το άγχος και η απελπισία ενδεχομένως μπορεί γρήγορα να εισχωρήσουν στις σκέψεις σας και να παρεμβληθούν με την ευεξία σας. Μην πέσετε στην παγίδα Αν απαιτηθεί μπορείτε να αναζητήσετε συμβουλευτική. Όμως αποφύγετε ό,τι βλάπτει την ψυχική σας υγεία. Καθαρίστε τη σκέψη σας κάνοντας γιόγκα, διαλογισμό και πηγαίνοντας ταξίδια.

Να είστε εκεί για το παιδί σας

Η τεχνολογία δεν μπορεί ποτέ να γεμίσει το κενό ενός γονέα, που νιώθει ένα παιδί. Αντί να παλεύετε να του παρέχετε υλικά αγαθά προσπαθήστε να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με το παιδί σας. Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να ανακουφίσει την έντασή σας και μια εξαντλητική ημέρα. Πηγαίντε ταξίδια, παίξτε παιχνίδια, ετοιμάστε γεύματα, διαβάστε, δείτε ταινίες –όλα αυτά μαζί.

Ζητήστε στήριξη

Το παιδί σας μπορεί να είναι μεγάλη στήριξη. Με πολλές ευθύνες πάνω σας μπορεί να αισθάνεστε μόνη, ιδιαίτερα αν περνάτε τον περισσότερο χρόνο με νοιάξιμο για το παιδί σας και έχετε λίγες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εντείνουν τα αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Για αυτό χρειάζεστε στήριξη.

Δεν πρέπει να ντρέπεστε να ζητάτε βοήθεια από οικογένεια και φίλους. Ζητήστε αν αισθάνεστε συμπτώματα εξουθένωσης και χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια. Η στήριξη μπορεί να μειώσει αισθήματα μοναξιάς και να προσφέρει συναισθηματική βοήθεια.

Αγαπητές μαμάδες, αρχίστε ακολουθώντας αυτά τα tips για χάρη της ψυχικής ευεξίας σας καθώς και του παιδιού σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα