Το πόσο καλή είναι η φυσική μας κατάσταση μπορεί να κριθεί από ορισμένους παράγοντες. Μπορούν να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσουμε τις προπονήσεις μας και να δούμε πού χρειάζεται να ρίξουμε περισσότερη προσοχή. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες.

Καρδιοαναπνευστική αντοχή

Η καρδιοαναπνευστική αντοχή (ή αερόβια φυσική κατάσταση) αναφέρεται στην ικανότητα του σώματός σας να λαμβάνει αποτελεσματικά οξυγόνο και να το παρέχει στους ιστούς του σώματος μέσω της καρδιάς, των πνευμόνων, των αρτηριών, των αγγείων και των φλεβών. Με την τακτική άσκηση που δραστηριοποιεί την καρδιά, καταφέρνετε να διατηρήσετε ή να βελτιώστε την παροχή οξυγόνου στα συστήματα του σώματός σας, κάνοντας τις καθημερινές σωματικές προκλήσεις πιο εύκολες.

Μυϊκή αντοχή

Η μυϊκή αντοχή είναι ένας από τους δύο παράγοντες (μαζί με τη μυϊκή δύναμη) που συμβάλλουν στη συνολική μυϊκή υγεία. Σκεφτείτε τη μυϊκή αντοχή ως την ικανότητα μιας συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας να συστέλλεται συνεχώς όταν δέχεται αντίσταση. Για παράδειγμα, η άσκηση της σανίδας: Όσο περισσότερη ώρα μπορείτε να παραμείνετε στη θέση, τόσο μεγαλύτερη αντοχή έχετε στους μυς που δραστηριοποιεί η άσκηση. Ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη γυμναστική που προτιμάτε, θα χτίσετε άλλα επίπεδα αντοχής σε διάφορες μυϊκές ομάδες. Για να βελτιώσετε τη μυϊκή αντοχή όταν κάνετε ασκήσεις με βάρη, χρησιμοποιήστε ελαφρύτερα βάρη και κάντε περισσότερες επαναλήψεις.

Μυϊκή δύναμη

Ενώ η μυϊκή αντοχή αναφέρεται στο πόσο ανθεκτική στην κόπωση είναι μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, η μυϊκή δύναμη αναφέρεται στην ποσότητα της δύναμης που μπορεί να παράγει μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα σε μία προσπάθεια (ή σε ένα σετ επαναλήψεων μιας άσκησης κατά την προπόνηση). Και εδώ, ανάλογα με τις περιπτώσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δύναμη σε διαφορετικά σημεία. Για να βελτιώσετε τη μυϊκή δύναμη στην προπόνηση, χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο βάρος με λιγότερες επαναλήψεις, κουράζοντας τους μυς σας με κάθε σετ.

Ευλυγισία

Ευλυγισία σημαίνει το εύρος κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις χωρίς πόνο. Όπως η μυϊκή δύναμη και η αντοχή, η ευλυγισία είναι συγκεκριμένη για τις αρθρώσεις και μπορεί να είναι καλύτερη ή χειρότερη ανάλογα με το σημείο του σώματος. Και μπορείτε επίσης να τη "χτίσετε" σταδιακά κάνοντας κάθε φορά διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση. Επίσης, μπορείτε να κάνετε πιο δυναμικές διατάσεις, που διατηρείτε τον μυ στη στάση για ορισμένο χρονικό διάστημα ή να δοκιμάσετε προπονήσεις που στοχεύουν στην ευλυγισία, όπως η γιόγκα και το τάι τσι.

Ποσοστό λίπους σώματος

Επειδή η λιπώδης μάζα μπορεί να συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, η επίτευξη και η διατήρηση μιας καλής αναλογίας σωματικού λίπους (κάτι που είναι πολύ συγκεκριμένο για τον καθένα μας) μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις άμυνες του οργανισμού σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα