Σύμφωνα με ανάλυση, ο πόνος στη μέση είναι η συχνότερη αιτία ανικανότητας προς εργασία παγκοσμίως. Σύμφωνα με τη μελέτη, 619 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπέφεραν από πόνο στη μέση το 2020. Παράγοντες κινδύνου γι' αυτό είναι η εργονομία του χώρου εργασίας, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, γράφει διεθνής ερευνητική ομάδα στο περιοδικό "The Lancet Rheumatology".

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από 840 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα μπορούσαν να υποφέρουν από τέτοιου είδους ενοχλήματα το 2050.

Το 2018, οι επιστήμονες είχαν ήδη αναφέρει στο "The Lancet" ότι περισσότεροι από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Αυτό ταιριάζει με στοιχεία από τη Γερμανία: για παράδειγμα, ένα δείγμα από το Ινστιτούτο Robert Koch το 2021 έδειξε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων επηρεάζονταν από πόνους στην πλάτη, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να αναφέρει πόνο στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Η παρούσα ανάλυση εκτιμά την διεύρυνση αυτών των ενοχλήσεων για την περίοδο 1990-2020 και τον αριθμό των ετών που ο γενικός πληθυσμός σε 204 χώρες και περιοχές ζει με αυτόν τον πόνο στη μέση. Σύμφωνα με αυτήν, 619 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάστηκαν το 2020. Σε σύγκριση με το 1990, δηλαδή περισσότεροι άνθρωποι συνολικά, αλλά προσαρμοσμένος για την ηλικία, ο αριθμός είχε μειωθεί κατά περίπου δέκα τοις εκατό κατά την περίοδο αυτή.

Με βάση την ηλικία, ο πόνος εμφανιζόταν συχνότερα στην Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία και λιγότερο συχνά στις Μαλδίβες και τη Μιανμάρ. Ανεξάρτητα από τις χώρες και τις περιοχές, περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες προσβάλλονταν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ήταν πιο έντονες από την ηλικία των 75 ετών. Συνολικά, η οσφυαλγία ήταν συχνότερη σε άτομα ηλικίας 85 ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν επίσης το φορτίο της νόσου που προκαλείται από αυτόν τον πόνο και υπολόγισαν τον αριθμό των ετών ζωής που δαπανήθηκαν με περιορισμούς στην υγεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πόνος στη μέση είναι η πιο κοινή αιτία ετών ζωής σε κακή υγεία παγκοσμίως: 69 εκατομμύρια τέτοια έτη ζωής οφείλονταν σε αυτόν το 2020.

Τα δύο πέμπτα από αυτά οφείλονται σε τρεις παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εργονομικοί παράγοντες στο χώρο εργασίας - όπως η συχνή ανύψωση βαρέων φορτίων, η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή οι δυσμενείς θέσεις καθισμάτων - καθώς και η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καπνού και του χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Εικάζεται ότι η επίδραση της νικοτίνης που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία προάγει την αρτηριοσκλήρυνση και συνεπώς την κακή τροφοδοσία των οστών, των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των μυών της πλάτης.

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού, οι συγγραφείς προβλέπουν ότι ο αριθμός των ατόμων που θα προσβληθούν θα αυξηθεί σε 840 εκατομμύρια μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες: "Μέχρι το 2050, ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων πόνου στη μέση αναμένεται να αυξηθεί κατά 36,4% παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ασία και την Αφρική".

Ήδη, ο υψηλός επιπολασμός παγκοσμίως αποτελεί αιτία ανησυχίας, είπε. Για παράδειγμα, το συνολικό άμεσο κόστος για όλους τους ασθενείς με πάθηση της σπονδυλικής στήλης στις ΗΠΑ μεταξύ 2012 και 2014 θα ανρχόταν σε 315 δισεκατομμύρια δολάρια. "Επιπλέον, ο αριθμός των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στην Αυστραλία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα οπιοειδή να αποτελούν την πιο συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων για τον πόνο στην πλάτη", προσθέτει. Τέλος, ο πόνος αυτός έχει οικονομικές συνέπειες - ειδικά για τα άτομα σε ηλικία εργασίας. Σε χρόνια μορφή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση από τον εργασιακό βίο.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα στοχευμένα μέτρα για την υγεία της πλάτης. Σε αυτά περιλαμβάνονται καλύτερα εξοπλισμένοι χώροι εργασίας, αποτελεσματικότερες θεραπείες και προγράμματα πρόληψης για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι. "Οι παγκόσμιες στρατηγικές για τη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων οσφυαλγίας και της σχετικής ανικανότητας στην εργασία είναι ζωτικής σημασίας".

Πηγές:
Lancet Rheumatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;