Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο της διατροφής μας. Κάθε μέρα μπορεί να βιαζόμαστε να φάμε ή να μην προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε, και αυτό μας αναγκάζει να καταφεύγουμε σε πρόχειρες, ανθυγιεινές λύσεις. Μετά από μια κουραστική μέρα, δεν θα το σκεφτούμε και πολύ. Και ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα αποτελέσματα μιας κακής διατροφής για την καρδιά και το πεπτικό μας σύστημα. Δεν αναφερόμαστε όμως πολύ συχνά στο συκώτι. Η λιπώδης νόσος του ήπατος βρίσκεται σε άνοδο.

Μια παραλλαγή, που επίσημα ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, επηρεάζει πλέον έναν στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως. Μερικές φορές εξελίσσεται σε εκτεταμένες ουλές γνωστές ως κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος. Τα καλά νέα είναι πως η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να προληφθεί ή και να αντιστραφεί.

Τι είναι η λιπώδης νόσος του ήπατος;

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι μια κατάσταση που προκαλείται από φλεγμονή του ήπατος. Ο ηπατικός ιστός συσσωρεύει μη φυσιολογικές ποσότητες λίπους ως απόκριση στη φλεγμονή. Η ιογενής ηπατίτιδα, ορισμένα φάρμακα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν όλα να προκαλέσουν λιπώδη ηπατική νόσο.

Ωστόσο, η μη αλκοολική εκδοχή της νόσου έχει διαφορετικό έναυσμα για τις εναποθέσεις λίπους στο συκώτι. Είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, αντίσταση στην ινσουλίνη (προδιαβήτης) ή διαβήτη τύπου 2. Είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τι βοηθά στην πρόληψη ή την αναστροφή της νόσου;

Η διατροφή μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο. Επειδή η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος είναι στενά συνδεδεμένη με την καλή υγεία του πεπτικού μας συστήματος, η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή, ενδεχομένως, ακόμη και στην αναστροφή της. Ένα καλό παράδειγμα υγιεινής διατροφής είναι η Μεσογειακή διατροφή.

Το υπερβολικό βάρος είναι μια κοινή αιτία για τη νόσο, επίσης. Ένα σταθερό πρόγραμμα απώλειας βάρους που περιλαμβάνει άσκηση και υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα - όλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την εμφάνιση της νόσου.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να ενισχύσετε τις άμυνες του οργανισμού σας απέναντι στη λιπώδη νόσο του ήπατος.

Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό

Μια πρόσφατη μελέτη στο Clinical Gastroenterology and Hepatology συνέδεσε την τακτική κατανάλωση fast-food (20% ή περισσότερο των συνολικών ημερήσιων θερμίδων) με λιπώδη ηπατική νόσο — ειδικά σε άτομα που είχαν διαβήτη τύπου 2 ή ήταν παχύσαρκα. Τα fast food τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και άλλα συστατικά που επηρεάζουν τη μεταβολική υγεία.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα πρόσθετα σάκχαρα

Τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη, οδηγούν άμεσα σε μεγάλη αήξηση των ηπατικών λιπών, ανεξάρτητα από τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε, και προσπαθήσετε συνειδητά να αποφεύγετε την ζάχαρη. Προσπαθήστε να πίνετε, επίσης, τον καφέ σας σκέτο.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ βλάπτει άμεσα το συκώτι, δεν έχει θρεπτική αξία και μπορεί να επηρεάσει ένα υγιές μικροβίωμα. Αν έχετε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι καλύτερο να αποφύγετε οποιαδήποτε επιπλέον αιτία για ηπατική βλάβη - ακόμα και το ένα ποτήρι μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά.

Τρώτε κυρίως φυσικά τρόφιμα

Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα αυγά, τα πουλερικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης θα σας βοηθήσουν, αλλά μπορεί να είναι σοφό να κόψετε το κόκκινο κρέας, που θα σας προσφέρει επιπλέον κορεσμένα λιπαρά.

Τα υγιεινά λιπαρά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Όλοι χρειαζόμαστε λίπος. Τα ωφέλιμα λίπη βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει βιταμίνες και είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των νεύρων και των κυττάρων. Τα λίπη βοηθούν επίσης να αισθάνεστε ικανοποιημένοι και χορτάτοι, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά. Τα τρόφιμα που διαφημίζονται ως προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, συχνά περιέχουν επιπλέον ζάχαρη ή αλάτι, συνεπώς δεν είναι πάντα καλύτερες επιλογές. Τροφές με ωφέλιμα λιπαρά είναι τα ψάρια όπως ο σολομός και οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας