Ερευνητές δήλωσαν ότι η Δευτέρα ενδεχομένως είναι η πιο συνηθισμένη ημέρα για μοιραία εμφράγματα.

Γιατροί στο Belfast Health and Social Care Trust και στο Royal College of Surgeons στην Ιρλανδία, διαπίστωσαν το παραπάνω αναλύοντας στοιχεία ασθενών στην Ιρλανδία- αν και δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι θα μπορούσε να οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό.

Ο Nilesh Samani, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι η νέα έρευνα προστίθεται σε ενδείξεις για το χρόνο ιδιαίτερα σοβαρών καρδιακών προσβολών, αλλά τώρα πρέπει να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που κάνει ορισμένες ημέρες της εβδομάδας πιο πιθανές για την εκδήλωσή του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 10.500 ασθενών στην Ιρλανδία που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μεταξύ 2013 και 2018 με την πιο σοβαρή μορφή εμφράγματος.

Η STEMI συμβαίνει όταν μπλοκάρεται εντελώς μια στεφανιαία αρτηρία.

Η έρευνα έδειξε αύξηση των ποσοστών καρδιακών προσβολών STEMI στην έναρξη της εβδομάδας, με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα την Δευτέρα. Όμως ανακάλυψαν επίσης υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά STEMI την Κυριακή.

Ο Dr. Jack Laffan, δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν στατιστικά ισχυρή σχέση μεταξύ της αρχής της εργασιακής εβδομάδας και της εμφάνισης STEMI. Αυτό είχε περιγραφεί και στο παρελθόν και παραμένει μυστήριο. Η αιτία είναι πιθανόν πολυπαραγοντική. Με βάση προηγούμενες έρευνες, είναι λογικό να εικάσουμε στοιχείο του κιρκάδιου ρυθμού, δήλωσε

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της British Cardiovascular Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος του πνεύμονα: Πρόληψη και εξελίξεις στη θεραπεία
Ποια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας πρέπει να προσέχουμε
Εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών: Φόβοι για ανεπαρκή προσφορά