Ο χρόνος που περνάει φέρνει αλλαγές στον οργανισμό, και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές τις αλλαγές, για να τις διαχειριστούμε καταλλήλως και να ζούμε όσο πιο άνετα γίνεται. Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε.

Μικροί πόνοι

Είτε πρόκειται για έναν παλιό τραυματισμό που συνεχίζει να φουντώνει είτε για την έναρξη της αρθρίτιδας, είναι πιο πιθανό να νιώθετε μικρούς πόνους πιο συχνά καθώς μεγαλώνετε. Η τακτική γυμναστική μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να κάνει τις αρθρώσεις σας πιο ευέλικτες. Δοκιμάστε ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως κολύμβηση, γιόγκα και τάι-τσι.

Ρυτίδες

Εμφανίζονται όσο το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό, ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Αλλά μερικά πράγματα μπορεί να τις κάνουν χειρότερες, όπως το κάπνισμα και οι υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο. Για να απαλύνετε αυτά τα σημάδια γήρανσης, προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο και αν καπνίζετε, κόψτε το.

Ξηρό δέρμα

Η προστασία από τον ήλιο και η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσουν και με αυτό το πρόβλημα. Το ίδιο θα κάνει και η προσοχή με το αλκοόλ, μιας και μπορεί να σας αφυδατώσει. Κάντε μπάνιο με χλιαρό νερό παρά με πολύ ζεστό, και βάλτε μια πηχτή ενυδατική κρέμα αμέσως μετά.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Πολλοί άνθρωποι χάνουν δύναμη και αντοχή καθώς μεγαλώνουν, αλλά ο λόγος δεν είναι πραγματικά η διαδικασία της γήρανσης. Πολλοί άνθρωποι απλώς σταματούν να δουλεύουν τους βασικούς μύες τους. Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα και η κολύμβηση θα βοηθήσουν με αυτό.

Αλλαγές στον ύπνο

Η ανάγκη σας για ύπνο δεν αλλάζει καθώς μεγαλώνετε, αλλά η ικανότητά σας να κοιμηθείτε μπορεί να αλλάξει. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να αποκοιμούνται πιο δύσκολα, έχουν μικρότερες περιόδους βαθύ ύπνου και ξυπνούν πιο συχνά στη μέση της νύχτας. Ο καφές και το αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν αυτά τα προβλήματα, επομένως ο περιορισμός τους μπορεί να βοηθήσει.

Προβλήματα στη μνήμη

Μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά, αλλά είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Ο εγκέφαλός σας αλλάζει καθώς μεγαλώνετε, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά θυμάστε πράγματα. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε ορισμένα κόλπα, όπως να κρατάτε λίστες, να ακολουθείτε μια ρουτίνα και να τοποθετείτε αντικείμενα σε συγκεκριμένες θέσεις. Αλλά ορισμένες συνήθειες, σας βοηθούν επίσης να διατηρήσετε τη μνήμη σας αιχμηρή. Για παράδειγμα, το να βρίσκεστε συχνά με φίλους και οικογένεια έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου σας, όπως και η ενασχόληση με χόμπι.

Αύξηση βάρους

Καθώς μεγαλώνετε, δεν καίτε θερμίδες όπως παλιά. Αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτόν τον πιο αργό μεταβολισμό με το να είστε πιο δραστήριοι και να παρακολουθείτε τι και πόσο τρώτε. Κάντε τα φρούτα, τα λαχανικά και τις άλιπες πρωτεΐνες (όπως στήθος κοτόπουλο) βασικά μέρη της διατροφής σας. Επίσης, περιορίστε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, και μην το παρακάνετε με το μέγεθος της μερίδας.

Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Η στυτική δυσλειτουργία, η κολπική ξηρότητα και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν το σεξ γίνονται πιο πιθανές με την πάροδο του χρόνου. Μιλήστε με τον σύντροφό σας για το πώς νιώθετε και αν θέλετε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους για να έρθετε σε επαφή. Η άσκηση και το να μην καπνίζετε βοηθάει και εδώ, όπως επίσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και το στρες.

Πιο συχνή ούρηση

Η ουροδόχος κύστη και οι μύες της περιοχής εξασθενούν με την ηλικία. Άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διευρυμένος προστάτης, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η διατροφή σας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Λάβετε άφθονες φυτικές ίνες και περιορίστε τα ζαχαρούχα, ανθρακούχα ποτά και την καφεΐνη. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Προβλήματα με τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Κρατικό Νίκαιας
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος