Σήμερα, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο.

Επειδή υπάρχουν καλύτερες επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας, η έγκαιρη ανίχνευση γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Αυτό αποδείχθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ογκολόγων (ASCO) στο Σικάγο. Η έγκαιρη ανίχνευση και οι επακόλουθες βέλτιστες θεραπείες θα μπορούσαν να αποτρέψουν πολλούς θανάτους.

Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της ASCO μιλούν ξεκάθαρα για μεγαλύτερες προσπάθειες στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα.

Σε μια κλινική μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 800 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜSCLC) σταδίου II έως IIIb, ο οποίος μπορεί ακόμη να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Σε 397 από τους ασθενείς, η θεραπεία με έναν λεγόμενο αναστολέα σημείου ελέγχου (πεμπρολιζουμάμπη), ο οποίος έχει ως στόχο να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του όγκου, ξεκίνησε πριν από τη χειρουργική επέμβαση. 400 ασθενείς, επίσης τυχαία επιλεγμένοι, έλαβαν αντ' αυτού εικονικό φάρμακο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, και οι δύο ομάδες έλαβαν στη συνέχεια χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με το ανοσοθεραπευτικό.

Μετά από δύο χρόνια, φάνηκε ότι οι ασθενείς με την προγενέστερη έναρξη της ανοσοθεραπείας (ήδη πριν από το χειρουργείο) είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου, υποτροπής του όγκου ή ακόμη και θανάτου ως αποτέλεσμα της νόσου.

Ο όγκος εξαφανίστηκε εντελώς στο 18,1% εκείνων που έλαβαν ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά μόνο στο 4% εκείνων που συμμετείχαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Αυτά τα δύο αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά- δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μόνο στο ποσοστό επιβίωσης, έγραψαν η Heather Wakelee (Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ) και οι συν-συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο New England Journal of Medicine.

Μια δεύτερη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ASCO και δημοσιεύθηκε επίσης ταυτόχρονα στο New England Journal of Medicine, απέδειξε ότι τα νέα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου του καρκίνου του πνεύμονα. Ο Masahiro Tsuboi από το Τμήμα Θωρακοχειρουργικής και Ογκολογίας του ιαπωνικού νοσοκομείου National Cancer Centre Hospital στην Kashiwa και μια διεθνής ομάδα μελέτης συμπεριέλαβαν στη μελέτη 682 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο (Ib έως IIIa).

Οι ασθενείς είχαν καρκινώματα με μετάλλαξη EGFR, στα οποία υπάρχουν περισσότεροι υποδοχείς για έναν αυξητικό παράγοντα στην επιφάνεια των κακοήθων κυττάρων. Στην Ευρώπη, αυτό ισχύει για το δέκα έως 25% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Εδώ, όμως, υπάρχει η δυνατότητα μιας λεγόμενης στοχευμένης θεραπείας με αναστολείς του EGFR.

Στη μελέτη ADAURO, ο αναστολέας EGFR osimertinib δοκιμάστηκε για πρώτη φορά ως πρόσθετη φαρμακευτική θεραπεία μετά την πλήρη αφαίρεση του όγκου με χειρουργική επέμβαση. Οι μισοί από τους δοκιμαζόμενους έλαβαν το φάρμακο και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο. Μετά από πέντε χρόνια, υπήρχαν σαφώς διαφορετικά ποσοστά ίασης: Στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με osimertinib, το ποσοστό επιβίωσης ήταν 88%, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν μόνο 78%.

Η προϋπόθεση για αυτά τα καλά αποτελέσματα της θεραπείας είναι η ίδια και στις δύο μελέτες: η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στις ΗΠΑ, ο εν λόγω έλεγχος έχει ήδη καθιερωθεί για τους βαριούς και μακροχρόνιους καπνιστές. Εκεί, όλα τα άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών που έχουν ήδη καπνίσει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα (20 πακέτα-έτη) θα πρέπει να πηγαίνουν μία φορά το χρόνο για αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, εάν είναι νυν καπνιστές ή έχουν διακόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε ένα πανεθνικό πιλοτικό πρόγραμμα στην Ουγγαρία, το 1,5% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα.

Οι περισσότερες κακοήθεις μεταβολές στους πνεύμονες εντοπίστηκαν σε πρώιμο στάδιο (86,2%).

Στην Αυστρία, υπολογίστηκε ότι ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα θα μπορούσε να μειώσει τους περίπου 4.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως κατά το ένα τέταρτο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιο εθνικό πρόγραμμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου