Νέα έρευνα έδειξε ότι κύτταρα των παγκρεατικών πόρων  που λαμβάνονται από το ανθρώπινο πάγκρεας μπορούν να επηρεαστούν με φαρμακευτική διέγερση ώστε να αναδημιουργήσουν κύτταρα σαν τα βήτα  που απελευθερώνουν ινσουλίνη, δίνοντας νέες ελπίδες για ανθρώπους με διαβήτη.

Η προκλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Safiya Naina Marikar  του Baker Heart and Diabetes Institute και δημοσιεύτηκε στο Clinical Epigenetics, δείχνει πώς φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν παγκρεατικά προγονικά κύτταρα για να ενεργοποιηθούν σε κύτταρα σαν τα βήτα που παράγουν ινσουλίνη, καταστέλλοντας το ένζυμο EZH2.

Η μέθοδος εξετάζει την ικανότητα αναγέννησης των παγκρεατικών κυττάρων διεγείροντας βλαστικά κύτταρα πόρων με μικρούς καταστολείς μορίων ως εναλλακτική στρατηγική για την αποκατάσταση της παραγωγής  ινσουλίνης για ανθρώπους με διαβήτη.

Tα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα συνθετικό, κυρίως για τη θεραπεία του καρκίνου και ένα φυσικό που έχει δοκιμαστεί ως αγωγή για φλεγμονώδεις παθήσεις.

Η Safiya Naina Marikar, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι τα αναπρογραμματισμένα κύτταρα είναι ικανά να παράγουν ινσουλίνη και σημαντική λειτουργικότητα, όπως έκκριση ινσουλίνης ως αντίδραση στη διέγερση γλυκόζης.

Τα ευρήματα δείχνουν νέα οδό για την αναγέννηση βήτα κυττάρων ως πιθανή εναλλακτική πηγή της μεταμόσχευσης νησιδίων.

Πηγές:
Clinical Epigenetics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη