Στις μέρες μας, υπάρχει επιδημία μοναξιάς και απομόνωσης και οι συνέπειες μπορεί να είναι μοιραίες, αναφέρουν ερευνητές.

Άνθρωποι που ανέφεραν ότι ήταν κοινωνικά απομονωμένοι ή ένιωθαν μοναξιά ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από όλα τα αίτια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, αναφέρει επισκόπηση 90 ερευνών σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Δεν έχει πλήρως κατανοηθεί πώς η μοναξιά επηρεάζει την υγεία και ευεξία ενός ανθρώπου αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι ή μόνοι, ενδεχομένως μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται τακτικά και περισσότερο πιθανό να καπνίζουν και να καταναλώνουν αλκοόλ.

Επιπλέον, η απομόνωση συνδέεται με φλεγμονή και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι ενδεχομένως μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη λόγω του μικρότερου κοινωνικού τους δικτύου.

Ερευνητές με επικεφαλής τους Maoqing Wang και Yashuang Zhao του Harbin Medical University στην Κίνα, επισκόπησαν 90 έρευνες. Οσοι ανέφεραν ότι ήταν απομονωμένοι και ένιωθαν μοναξιά ήταν πιο πιθανό  να πεθάνουν πρόωρα από όλα τα αίτια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Επιπλέον, η κοινωνική απομόνωση συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

Η έρευνα είχε περιορισμούς, όπως διαφορετικές μετρήσεις της απομόνωσης και της μοναξιάς στις έρευνες. Οι περισσότερες έρευνες έγιναν σε χώρες υψηλού εισοδήματος και τα ευρήματα μπορεί να μη γενικεύονται όσον αφορά λιγότερο εύπορες χώρες.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Nature Human Behaviour.

Πηγές:
Nature Human Behaviour.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία