Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε για να προλάβετε μια έξαρση των αλλεργιών σας.

Φακοί επαφής

Τις περιόδους που η γύρη είναι παντού στην ατμόσφαιρα, προτιμήστε να φορέσετε τα γυαλιά σας και αφήστε τους φακούς επαφής στην άκρη. Λόγω των υλικών κατασκευής τους μπορούν να απορροφήσουν αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα όπως η γύρη και η σκόνη προκαλώντας έτσι μια αλλεργική αντίδραση. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής, δοκιμάστε να τους αλλάζετε τακτικά.

Στρες

Πέρα από την ένταση που μπορεί να προκαλέσει, το στρες συμμετέχει στην επιδείνωση των αλλεργιών. Έρευνες έχουν δείξει πως οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, όπως η κορτιζόλη, προκαλούν μαζική παραγωγή κυττάρων που συνδέονται με τη ρινική καταρροή. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας και κυρίως τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να τους διαχειριστείτε.

Αλκοόλ και κάπνισμα

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και κυρίως του κόκκινου κρασιού και της μπύρας, ειδικά αν έχετε ευαισθησία στα θειώδη άλατα καθώς σε αυτά τα ποτά τα συναντούμε κατά κύριο λόγο. Σε παρόμοιο πλαίσιο, μειώστε το κάπνισμα γιατί είναι συνδεδεμένο με χρόνιες παθήσεις και ρινικές μολύνσεις. Το τσιγάρο περιέχει πολλά χημικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μία κρίση άσθματος.

Αρώματα και κεριά

Είναι γνωστό πως τα προϊόντα που περιέχουν τεχνητό άρωμα προκαλούν ερεθισμό στα μάτια και τη ρινική κοιλότητα. Αυτά είναι προϊόντα όπως οι κολόνιες, τα αρωματικά κεριά και τα αιθέρια έλαια. Δεν είναι εφικτό να αποφύγουμε μυρωδιές που υπάρχουν σε εξωτερικούς χώρους ή σε καταστήματα, αλλά μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση σχετικών προϊόντων στο σπίτι.

Ρούχα

Τα ρούχα και ειδικά αυτά τα οποία είναι φτιαγμένα από υλικά όπως το μαλλί, προσελκύουν σκόνη και γύρη. Το ιδανικό είναι να πλένουμε τα ρούχα μας μετά από κάθε φορά που τα φοράμε ή ακόμη καλύτερα να τα βάζουμε στο στεγνωτήριο διότι αυτό μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεματικά κάθε κόκκο σκόνης ή γύρης.

Λιγότερο τακτικά ντους

Η γύρη εκτός από τα ρούχα, μπορεί να κολλήσει στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά μας καθώς οι κόκκοι της γύρης φτάνουν πάνω μας με τον ίδιο τρόπο που φτάνει και η σκόνη. Γι' αυτό τον λόγο το ντους και το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορούν να είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος. Μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό για να φύγουν όλοι οι κόκκοι από πάνω μας, όμως αρκεί για να ηρεμήσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη