Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι Αμερικανοί ενήλικες 65 ετών και άνω ήταν πιο πιθανό να έχουν σοβαρή βλάβη αν ζούσαν σε πιο ζέστες περιοχές έναντι άλλων που ζούσαν σε πιο δροσερές.

Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα που μελετά τη σχέση υψηλότερων θερμοκρασιών και προβλημάτων όρασης.

Σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 10 βαθμούς, οι πιθανότητες ισοβαρής οφθαλμικής βλάβης ήταν 14% υψηλότερές σε όσους ζούσαν σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 10-12,5 βαθμούς.

Ο κίνδυνος ήταν 24% υψηλότερος σε όσους ζούσαν σε περιοχές με μέση θερμοκρασία 13-15,5 βαθμούς Κελσίου. Σε ακόμα πιο ζεστές περιοχές, οι πιθανότητες απώλειας της όρασης ήταν 44% υψηλότερες

Η σχέση ίσχυε ακόμα και με διαφορές στην ηλικία, το φύλο και το εισόδημα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ισχυρότερη σχέση στις ηλικίες 65 έως 79 ετών έναντι όσων ήταν 80 ετών και άνω και στους άντρες έναντι των γυναικών.

Δήλωσαν ότι δεν είναι γνωστό γιατί η θερμοκρασία έχει αυτή την επίδραση.

Πιθανές αιτίες είναι η αυξημένη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, λοιμώξεις και μείωση του φυλλικού οξέος με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Είναι κάτι ανησυχητικό, επειδή προβλήματα όρασης είναι κύρια αιτία αναπηρίας και περιορισμών λειτουργικότητας, που συμβάλλουν σε πτώσεις και φτωχότερη ποιότητα ζωής.

Τα στοιχεία για την έρευνα προήλθαν από 6 συνεχή κύματα της American Community Survey of Americans, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Ophthalmic Epidemiology.

Πηγές:
Ophthalmic Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά