Η μοναξιά θα μπορούσε να επηρεάζει δυσμενώς την καρδιά ανθρώπων με διαβήτη, αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, περισσότερο και από τις ανθυγιεινές συνήθειες.

Αυτό έδειξε νέα έρευνα σε 18.000 ενηλίκους με διαβήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που ανέφεραν ότι αισθάνονταν μόνοι ήταν 26% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό την επόμενη δεκαετία έναντι όσων αισθάνονταν περισσότερο κοινωνικά συνδεδεμένοι.

Η μοναξιά συνδεόταν πιο ισχυρά με καρδιαγγειακό πρόβλημα έναντι γνωστών παραγόντων κινδύνου, όπως κάπνισμα και έλλειψη άσκησης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Heart Journal, δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ανακάλυψε επίσης διαφορά μεταξύ απομόνωσης και μοναξιάς. Μόνο η δεύτερη συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Qi, του Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, εξήγησε ότι άνθρωποι μπορούν να ζουν μόνοι αλλά να μην αισθάνονται μοναξιά.

Αντίθετα, μπορούν να έχουν ανθρώπους στη ζωή τους αλλά βάσει της ποιότητας των σχέσεων, να αισθάνονται μόνοι.

Tα αποτελέσματα βασίστηκαν σε 18.000 Βρετανούς ενηλίκους, 37 έως 73 ετών.

Στην έναρξη, όλοι είχαν διαβήτη αλλά όχι ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικού.

Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους, τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης και μοναξιάς καθώς και απομόνωση.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες  (61%) δεν ανήκαν στην κατηγορία μοναξιάς. Όμως το 9% είχε σκορ 2 στη μοναξιά, ενώ το 30% είχε σκορ 1.

Τα επόμενα 10 χρόνια, περισσότεροι από 3.200 συμμετέχοντες υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος αυξανόταν σε συνάρτηση με τα αισθήματα μοναξιάς. Ήταν 11% υψηλότερος σε αυτούς με σκορ 1 και 26% υψηλότερος σε αυτούς με σκορ 2.

Άνθρωποι που αισθάνονταν μόνοι ήταν σε δυσμενέστερη θέση και με άλλους τρόπους. Ετειναν να έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Όμως η κατάθλιψη δεν φάνηκε να εξηγεί τη σχέση. Η σχέση παρέμενε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη συμπτώματα κατάθλιψης.

Όπως και με την κατάθλιψη, η μοναξιά μπορεί να εμποδίσει ανθρώπους να έχουν το κίνητρο να φροντίσουν την υγεία τους.

Ο Qi σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότερες άμεσες επιπτώσεις. Η μοναξιά θα μπορούσε για παράδειγμα να συμβάλλει σε χρόνια φλεγμονή των αγγείων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τρίτη
Ηλεκτρονική Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα του Βιβλίου Τσέπης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Παιδιά και Εφήβους
Ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και παιδιά, οι πρωταγωνιστές στον 18ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος