Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα. Το θερμορυθμιστικό κέντρο στο φυσιολογικό άτομο, διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, διότι εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την διακύμανση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού.

Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ευρύ. Ωστόσο ορισμένα σημεία πρέπει να σημάνουν συναγερμό στο πάσχοντα που έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Συμπτώματα από το κεφάλι όπως είναι η ζάλη και ο πονοκέφαλος, ο λήθαργος.

Η ζάλη και ο πονοκέφαλος είναι πρώιμα σημεία καταπόνησης του σώματος από τη ζέστη.Όταν με την εφίδρωση που κινητοποιείται έντονα κατά την περίοδο του καύσωνα, ο άνθρωπος χάσει νερό και ηλεκτρολύτες, κυρίως μάλιστα νάτριο, το οποίο αφθονεί στον ιδρώτα, οι σημαντικές διαταραχές συνείδησης και συμπεριφοράςείναι συχνές:Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην απώλεια ύδατος και ηλεκτρολυτών και η κατάσταση μπορεί να επιφέρει ακόμη και σπασμούς ή κώμα όταν η απώλεια ύδατος και ηλεκτρολυτών είναι σοβαρή.

Η υπόταση

Στην υπόταση λόγω καύσωνα, η συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία ευρέως είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση είναι κάτω από 105mmHg.

Κοινή αιτία υπότασης κατά τις ημέρες καύσωνα είναι η αφυδάτωση. Στην αφυδάτωση, οι απώλειες ύδατος υπερβαίνουν την ποσότητα που απαιτείται για την ομαλή αναπλήρωση.  Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη υπόταση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλείται υποογκαιμικόshock, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες.

Οι κράμπες

Κατά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες ή σπασμούς μυών που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.

Η ταχυκαρδία

Κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα, ο οργανισμός χάνει υγρά με την αυξημένη εφίδρωση.Στην προσπάθειά της η καρδιακή αντλία να διατηρήσει την παροχή αίματος στους αρδευόμενους ιστούς αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Η κατάσταση ενδέχεται να συνοδεύεται από διαταραχή της παραγόμενης ποσότητας ούρων και ολιγουρία.

Τα δέκατα ή ο πυρετός

Η παθολογική αδυναμία του σώματος να αποβάλλει την πλεονάζουσα θερμότητα κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, λόγω  ανεπάρκειας των ομοιοστατικού μηχανισμού του οργανισμού, οδηγεί σε αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Στην περίπτωση μάλιστασημαντικής διατάραξης εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό άνω του 39 C. Η κατάστασημπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, χωρίς νοσοκομειακή νοσηλεία λόγω εμφάνισης βλαβών στην λειτουργία καρδιάς, πνευμόνων, εγκεφάλου, ήπατος, νεφρών.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 

Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγονται η έκθεση στον ήλιο, οι μετακινήσεις, η επίπονη άσκηση, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα.  Συνιστώνται:

  • Επαρκής λήψη νερού
  • Δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας
  • Ανοιχτόχρωμα ρούχα

Οι χρονίως πάσχοντες ενδέχεται να χρειάζονται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας