Οι υψηλής παθογονικότητας ιοί της γρίπης των πτηνών, όπως ο υπότυπος H7N9 του ιού της γρίπης Α, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2013, αποτελούν λανθάνοντα κίνδυνο ως εκλυτικό παράγοντα μελλοντικών πανδημιών γρίπης και για τον άνθρωπο.

Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Paul Ehrlich (PEI) και του Πανεπιστημίου Philipps του Μάρμπουργκ αξιολόγησε τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου με ένα εμβόλιο φορέα - προφανώς με αρχική μερική επιτυχία.

Μοιάζει με ιό ιλαράς, είναι ιός ιλαράς, αλλά περιέχει επίσης τις γενετικές πληροφορίες για δύο τυπικές επιφανειακές πρωτεΐνες της γρίπης: Αιμοσυγκολλητίνη και νευραμινιδάση.

Προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιθανή πανδημία που θα προκληθεί από επικίνδυνους ιούς γρίπης, συμπεριλαμβανομένου για παράδειγμα του υποτύπου H7N9 του ιού της γρίπης Α, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Paul Ehrlich (PEI) και του Πανεπιστημίου Philipps του Μάρμπουργκ εργάζονται από κοινού πάνω σε υποψήφια εμβόλια τα οποία αναπτύσσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας της πλατφόρμας εμβολίων "ανασυνδυασμένοι ιοί ιλαράς".

Σε αυτούς μπορούν να ενσωματωθούν αντιγόνα ξένων παθογόνων μικροοργανισμών. Πρόκειται επομένως για κλασικά εμβόλια-φορείς, τα οποία όμως δεν βασίζονται σε τροποποιημένους αδενοϊούς, όπως στην περίπτωση των γνωστών εμβολίων-φορέων CoViD-19, αλλά σε ιούς ιλαράς.

Σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε τώρα στο περιοδικό "NPJ Vaccines", οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Σίντι Χέρνερ από το PEI περιγράφουν την παραγωγή ανασυνδυασμένων ιών ιλαράς (MeV) που κωδικοποιούν τα κύρια αντιγόνα ενός ιού γρίπης, την αιμοσυγκολλητίνη (Η7) και τη νευραμινιδάση (Ν9).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το στέλεχος εμβολίου ιλαράς "Moraten" (MVvac2), το οποίο προήλθε από το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο ιλαράς LA "Edmonston B" με περαιτέρω εξασθένηση σε κύτταρα εμβρύου από κοτόπουλο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μέσω της αντίστροφης γενετικής αναπτύχθηκαν διάφορες κασέτες γονιδίων του ιού MeV για ανασυνδυασμένες παραλλαγές MeV, στις οποίες μπορούν να ενσωματωθούν πρόσθετα γονιδιακά τμήματα έως και έξι χιλιοβασών. Ένα ευρύ φάσμα ιικών αντιγόνων έχει ήδη κλωνοποιηθεί σε αυτές τις κασέτες για να δημιουργηθούν ενδιαφέροντα υποψήφια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων εμβολίων κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), του HIV, του ιού chikungunya (CHIKV), του κοροναϊού του MERS-CoV, του ιού Zika (ZIKV) και πρόσφατα του SARS-CoV-2.

Για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο H7N9, οι ερευνητές εισήγαγαν πρώτα το γονίδιο της νευραμινιδάσης (N9) και το πλήρες γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης (H7) του απομονωμένου ιού A/Shanghai/2/2013 (H7N9) ξεχωριστά στην κασέτα γονιδίων του ιού MeV.

Με τον τρόπο αυτό παρήγαγαν δύο διαφορετικά εμβόλια. Οι ανασυνδυασμένοι ιοί που προέκυψαν, πολλαπλασιάστηκαν με αποτελεσματικότητα συγκρίσιμη με εκείνη του εμβολίου της ιλαράς. Επιπλέον, εξέφραζαν ισχυρά τις πρωτεΐνες H7 και N9 και ήταν γενετικά σταθεροί για δέκα περάσματα.

Όταν τα ποντίκια ανοσοποιήθηκαν με τους ιούς του εμβολίου, αυτό προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων κατά των Η7 και Ν9. Στην περίπτωση του εμβολίου MVvac2-H7(P) (φορέας MVvac που κωδικοποιεί την αιμοσυγκολλητίνη), προκλήθηκε η παραγωγή τόσο αντισωμάτων που αναστέλλουν την αιμοσυγκολλητίνη όσο και εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Το υποψήφιο εμβόλιο MVvac2-N9(P) (φορέας MVvac που κωδικοποιεί τη νευραμινιδάση) προκάλεσε το σχηματισμό αντισωμάτων που αναστέλλουν τη νευραμινιδάση.

Τόσο τα εμβολιασμένα με MVvac2-H7(P) όσο και τα εμβολιασμένα με MVvac2-N9(P) ποντίκια προστατεύθηκαν από τη θανατηφόρα λοίμωξη από τον H7N9.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου