Η ομάδα "Φαρμακοποιοί του μέλλοντος " επικρίνουν ορισμένα OTC σκευάσματα λόγω της κακής περιβαλλοντικής συμβατότητάς τους, όπως οι αλοιφές κατά του πόνου με τη δραστική ουσία Diclofenac.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη φαρμακευτική δέσμη μέτρων για να καταστεί η προμήθεια φαρμάκων ανθεκτική στην κρίση και στο μέλλον.

Δύο σημαντικοί στόχοι τέθηκαν μεταξύ άλλων: η καταπολέμηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και ο περιορισμός των δυσκολιών στον εφοδιασμό. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποστεί πολλές επικρίσεις για τις προτάσεις της.

Τώρα οι "Φαρμακοποιοί για το Μέλλον"  αναφέρθηκαν στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Εκτός από την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, η καλύτερη περιβαλλοντική συμβατότητα των φαρμάκων αποτελεί επίσης στόχο της φαρμακευτικής δέσμης - η ομάδα υποστηρίζει "πλήρως" αυτές τις προσπάθειες.

Είναι απαράδεκτο "οι φαρμακευτικές ουσίες να εισέρχονται στο περιβάλλον, να αναπτύσσουν εκεί επιδράσεις και να βλάπτουν έτσι τη βιοποικιλότητα" - και όχι μόνο "τη βάση της ζωής μας". Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα - πολλές επιβλαβείς επιδράσεις στους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα έχουν ήδη αποδειχθεί επιστημονικά.

Επιπλέον, η ομάδα εφιστά την προσοχή σε σημαντικά κενά στη γνώση που πρέπει επειγόντως να καλυφθούν.

Καθήκον των φαρμακοποιών πρέπει να είναι να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των φαρμάκων στο μέτρο του δυνατού και να ενεργούν σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης. "Έτσι ώστε όλες οι πιθανές επιβαρύνσεις και βλάβες στην ανθρώπινη υγεία καθώς και στο περιβάλλον να αποφεύγονται εκ των προτέρων ή να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο", αναφέρεται στην επιστολή. 

Περαιτέρω μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος

"Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ στοχεύει στην καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος", αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί του μέλλοντος. Άλλα μέτρα, όπως η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων ή η συνεκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των φαρμάκων κατά την αδειοδότησή τους, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, εξηγεί περαιτέρω η ομάδα στην επιστολή.

Επιπλέον, ως περαιτέρω μέτρα προτείνονται ένα σύστημα οικολογικής φαρμακοεπαγρύπνησης καθώς και η διαφάνεια και η εύκολη πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα στον τομέα της υγείας.

Η ομάδα βλέπει έναν άλλο σημαντικό μοχλό πίεσης στη διαφήμιση: "Η διαφήμιση για τα Rx φάρμακα υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς στην Ευρώπη. Ο περιορισμός της διαφήμισης για τα OTC φάρμακα και τα συναφή προϊόντα θα ήταν επίσης επιθυμητός εδώ για την αντιμετώπιση της χρήσης φαρμάκων που προκαλείται από τη διαφήμιση", αναφέρει.

"Μόνο μαζί μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των φαρμακευτικών υπολειμμάτων και των συνεπειών τους - με την πολιτική, τη βιομηχανία,  και όλους όσους εμπλέκονται στο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών και, φυσικά, τους ασθενείς", επισημαίνεται στην επιστολή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό